KNJIGA TJEDNA – Matt Haig: Ponoćna knjižnica

PODIJELI

Matt Haig: Ponoćna knjižnica

Zagreb, Vorto Palabra, 2021.

„Ponoćna knjižnica“  roman je  britanskog književnika i novinara Matta Haiga i djelo koje je oduševilo milijune čitatelja diljem svijeta. Haig je svestrani i rado čitani autor beletristike i publicistike za djecu i odrasle. Njegovo memoarsko djelo i velika uspješnica „Zašto ostati živ“ bilo je na ljestvici britanskih najprodavanijih naslova 46 tjedana, a  najpoznatiji dječji roman „Dječak zvan Božić“ preveden je na više od 40 jezika.

Roman je dirljiva priča o talentiranoj, ali neostvarenoj, nesretnoj i depresivnoj tridesetpetogodišnjoj djevojci  Nori  Seed. Ona sebe vidi kao neuspješnu i nevoljenu osobu koja nikome ne treba i koja je tijekom života napravila cijeli niz loših odluka koje su je dovele u bezizlaznu situaciju. Potpuno je zarobljena u svom samosažaljenju i sebe doživljava kao osobu koja nikad nikome neće nedostajati. Osjeća da je dotakla dno, potpuno je sama, tuguje za prerano umrlim roditeljima, nema kontakta s jedinim bratom Joeom, u lošim je odnosima s jedinom prijateljicom Izzy, a i prekinula je vezu s dečkom Danom jer nije bila spremna na zajednički život. Upravo je ostala bez posla u prodavaonici glazbenih instrumenata i bez svog voljenog kućnog ljubimca Voltaera, svoga obožavanog mačka Voltsa kojeg je pregazio automobil. Previše je to za Noru koja se slama pod teretom samosažaljenja. Odluči  da neće dočekati sutrašnji dan, napiše oproštajno pismo u kojem izražava žaljenje zbog mnoštva propuštenih prilika i posegne za bočicom svojih antidepresiva.

Nora otvara oči u knjižnici koja se nalazi između života i smrti. Ta Ponoćna knjižnica, u kojoj se police protežu u beskraj, nudi joj mogućnost da se vrati u sve one trenutke u kojima je napravila loše izbore. Nađe se u mnoštvu knjiga koje sadrže različite verzije njezina života i koje joj nude mogućnost da se riješi samooptuživanja i žaljenja za propuštenim prilikama.  U Ponoćnoj knjižnici Nora susreće svoju staru školsku knjižničarku, gospođu Elm, ženu koja joj je u djetinjstvu bila rame za plakanje u teškim trenucima tuge nakon očeve smrti.

Knjižničarka objasni Nori da je svaka knjiga Ponoćne knjižnice prilika da iskusi kako bi izgledao njen život da je donijela neke druge odluke. Kada bi dobila priliku poništiti ono zbog čega žali, bili učinila išta drugačije? Jer Norin je život zaista bio pun žaljenja. Žalila je što je odustala od plivanja u kojem je bila izvrsna i što nije sudjelovala na Olimpijskim igrama, žalila je što nije postala glaciologinja, što se nije udala za Dana, što nije postala majka, što nije postala pjevačica u bratovljevom bendu, što se nije dobro brinula za svog mačka, što nije uspjela postati sretna osoba.

Svaka od knjiga Ponoćne knjižnice nudi Nori priliku da vidi kakav bi život imala da je svaka odluka u svakom trenutku njezina života bila drugačija. Nudi joj se odgovor na pitanje bii li bila sretnija da je plivala na Olimpijadi, postala rock zvijezda, glaciologinja koja proučava ledenjake, filozofkinja,  supruga, majka … Knjige joj nude stotine različitih verzija njezina života, ali ni jedna verzija nije garancija za savršenu sreću.

Matt Haig nudi zanimljivu priču koja postaje univerzalna, jer ljudski  je zapitati se kakav bi naš život bio da smo donosili drugačije odluke. U Haigovom  romanu, kao i u životu, postaje jasno da svaki odabir ima svoje prednosti i nedostatke. Niti jedan izbor nije idealan, jer svaki život ima svoje dobre i loše trenutke, svoje boli, razočaranja i žaljenja koja se moraju prihvatiti i rješavati.

Pripremila: I. Čeko