KNJIGA TJEDNA – Lars Mytting: Sestrinska zvona

PODIJELI

Lars Mytting: Sestrinska zvona
Hena com, 2021.

Roman „Sestrinska zvona“ prva je knjiga planirane povijesne trilogije „Hekne“ suvremenog norveškog književnika i novinara Larsa Myttinga. Roman o čarobnim crkvenim zvonima napeta je povijesna saga koja ne silazi s liste najčitanijih norveških naslova, a kao međunarodna uspješnica prodaje se u petnaestak zemalja svijeta.

Radnja romana smještena je u zabačeno i teško dostupno norveško selo Butangen krajem 19.stoljeća. Izolirano područje na sjeveru zemlje djeluje pomalo nestvarno i začarano. Kršćanstvo se ovdje isprepliće s poganskim vjerovanjima, legendama i mitovima. Jedna od tih legendi povezana je s crkvenim zvonima za koje mještani vjeruju da imaju natprirodnu moć. Nebrojeno puta zvonila su sama od sebe uoči neke opasnosti i odzvanjala selom upozoravajući na predstojeću tragediju.

Sedam stoljeća prije događanja opisanih u romanu, zvona je srednjovjekovnoj seoskoj crkvi na drvenim stupcima darovala bogata obitelj Hekne. Nazvana su Sestrinskim zvonima u znak sjećanja na sijamske blizanke Halfrid i Gunhild Hekne koje su umrle kao mlade djevojke i koje su kroz usmenu predaju i vrijednu ostavštinu zauvijek ostale zapamćene.

Stvarna priča pokriva razdoblje od 1880. do 1882. godine, a započinje u trenutku kada u selo dolazi novi pastor, mladi Kai Schweigaard koji baš i nije sretan što je završio u zabačenom i zaostalom dijelu zemlje. Pastor ovo izolirano selo doživljava kao usputnu stanicu u svojoj svećeničkoj službi, ambiciozan je i nema namjeru puno se zadržati u selu. Želi se dokazati svojim nadređenima tako što namjerava staru i nefunkcionalnu drvenu crkvu zamijeniti modernom zgradom.

Devetnaestogodišnja Astrid Hekne, djevojka koja služi u župnom dvoru, svjesna je potrebe za izgradnjom veće i toplije crkve budući da se u staroj drvenoj crkvici jedna starica nedavno smrznula od hladnoće. Između Astrid i mladog pastora počinje se razvijati pritajena emotivna veza koja ostaje nerealizirana. Lijepa i inteligentna djevojka željna je drugačijeg života daleko od hladnog i izoliranog Butangena i Kai bi joj mogao biti dobra prilika da napusti selo.

„Iz dana u dan zamišljala se na različitim mjestima, znala je samo da nešto traži, i da to što traži nije ovdje, nikada to nije zamišljala ovdje u selu. Svaki dan koji bi odmicao prema večeri za nju bi bio izgubljen jer se nikada ništa novo nije zbivalo. Svake večeri, prije nego što bi usnula, u glavi bi joj se nataložio još jedan mali gram tuge, i znala je da će je ti grami za nekoliko godina preobraziti u djevojku kao i sve druge – prerano ugojenu i ostarjelu.“
Jedini način financiranja izgradnje nove crkve je rušenje stare. Isplanirano je da se replika drvene crkva, ukrašene nordijskim rezbarijama, nakon rušenja premjesti na njemačko tlo, u Dresden. Na taj način odala bi se počast jedinstvenoj i prekrasnoj nordijskoj arhitekturi.

U selo dolazi mladi arhitekt Gerhard Schonauer koji treba napraviti detaljne crteže stare crkve, ali i organizirati cijeli projekt. Između Astrid i Gerharda razvijaju se konkretniji osjećaji i oni započnu vezu. Iako Astrid silno želi pobjeći iz sela, ne želi se odreći tradicije i baštine svoga mjesta. Suprotstavlja se Kaiu i Gerthardu koji namjeravaju ukloniti i prodati čarobna zvona koja su s njezinom obitelji povezana već 700 godina.

Slijed tragičnih događaja ubrzo će pokazati da je odluka o prodaji crkvice i Sestrinskih zvona pogubna odluka. Sam pastor prekasno počinje shvaćati kako zvona posjeduju posebnu moć koja je stoljećima mračne sile držala daleko od ljudi. Njihov pokušaj prodaje postat će uzrokom tragedije.

Lars Mytting vrlo je nadaren pripovjedač koji je izvrsno dočarao atmosferu izoliranog, hladnog krajolika i njegovih stanovnika koji žive pod utjecajem starih vjerovanja i teško prihvaćaju promjene. Izvrsno je okarakterizirao svoje likove, a posebno je dojmljiva mlada Astrid koja je prikazana kao hrabra, drska i odvažna djevojka ispred svog vremena.

Radnja prvog romana povijesne trilogije „Hekne“ oslanja se na kontrast tradicionalnog i modernog, starog i novog. „Sestrinska zvona“ mogu se čitati i kao samostalni roman koji svojom književnom kvalitetom jamči i uspješne nastavke.

Pripremila: I. Čeko