KNJIGA TJEDNA – Kristin Hannah: Moja Aljaska

PODIJELI

Kristin Hannah: Moja Aljaska
Znanje, 2020.

Kristin Hannah nagrađivana je američka spisateljica romana ljubavno-obiteljske tematike. Toplina i neposrednost njezinih priča, te uvjerljivo psihološko portretiranje likova donijeli su joj svjetski uspjeh i omiljenost kod čitatelja. Autorica je brojnih bestselera: Zimski vrt, Posljednji ples leptira, Slavujeva pjesma, Boje istine, Ulica krijesnica itd. Svaka njezina priča iznosi emotivan život glavnih likova, stoga je veoma omiljena spisateljica kod ženske publike.

Kao prijedlog za čitanje preporučujemo jedan od novijih autoričnih romana „Moja Aljaska“. To je priča prepuna emocija o ljubavi, obitelji i prijateljstvu, te patnji i nadi koju prolaze dvije žene ne bi li očuvale obitelj živeći u surovim uvjetima na Aljasci.

Ernt Allbright vraća se iz Vijetnamskog rata kao promijenjen čovjek nepredvidljivog raspoloženja. Kada ostane bez posla, donosi odluku o preseljavanju s obitelji na Aljasku, odnosno na posjed koji je dobio u nasljedstvo od prijatelja. Ernt dolazi tamo zajedno sa svojom suprugom Corom i kćeri Leni. Znajući da je veoma teško opstati u takvoj surovoj prirodi, on pokreće svoj plan kako zaštiti obitelj, ali sve radi na pogrešan način. Kćer i ženu odmah podučava samoobrani od napada divljih životinja, pa sve do teških poslova koje moraju obaviti preko ljeta da bi lakše prebrodili hladnu zimu.

Sam smještaj, odnosno mala brvnara bez struje i vode s poljskim zahodom također otežava majci i kćeri boravak, ali one su spremne sve učiniti za Ernta, misleći da će se promijeniti i napokon pronaći svoj mir u novoj sredini. No,Ernt je jako teška osoba, te se nikako ne uklapa u novu sredinu, teško prihvaća prijateljstva s ljudima i nepisana pravila koja čine život male zajednice na hladnom sjeveru.

Njegova teška ćud i nepovjerenje doveli su do izoliranosti obitelji od drugih stanovnika. Takvo njegovo psihičko stanje dovodi do sve učestalijih izljeva osjećaja ljubomore i posesivnosti koje izazivaju fizičko nasilje koje on provodi prema supruzi Cori. Ubrzo Leni počinje shvaćati odakle potječu neobične modrice koje je godinama gledala na majčinom tijelu. Leni u međuvremenu sebi nastoji olakšati teške dane, pa se sprijateljuje sa svojim vršnjakom Matthewom koji joj je velika potpora, a ubrzo i njena ljubav koju ona nikako ne želi izgubiti. Usprkos protivljenu njenog oca da se viđa s njim, Leni ipak uspijeva održati vezu, ali sve se mijenja kada Matthew bježeći od Ernta doživljava nesreću i ostaje nepokretan. U međuvremenu je Leni ostala trudna, a njena majka na sve načine pokušava sakriti njeno stanje od nasilnog oca. Jednog dana u obitelji dolazi do svađe između Leni i njenog oca, a on, nastojeći se fizički obračunati s njom, biva spriječen od strane njene majke koja će ga upucati i time spasiti sebe i kćer. U dogovoru one će zločin zataškati, te sve prikazati suprotno, odnosno kao nestanak cjelokupne obitelji. Ubrzo odlaze u Seattle kod Corinih roditelja. Tamo nastavljaju sa svojim životima, Leni postaje majka prekrasnog sinčića, ali Cora se teško razbolijeva i ubrzo umire. Iako Leni nije više živjela na Aljasci njeni osjećaji prema Matthewu nisu se ugasili. Ona se stoga vraća u maleni gradić na sjeveru potražiti Matthewa i upoznati ga sa sinom, te se suočiti s prikrivenom prošlosti. Njihov susret ponovno budi emocije u njima, a ljubav koju osjeća za Matthewa i ljude oko sebe bila je golema poput kkrajolika kojemu se zauvijek vratila.

Knjiga „Moja Aljaska“ je priča o opstanku u divljini, ljubavi i gubitku, te snazi nesalomljivog ljudskog duha koji je prikazan kroz portrete likova koji tvore ovaj potresan roman.

Pripremila: M. Biočić