KNJIGA TJEDNA – Fredrik Backman: Tjeskobni ljudi

PODIJELI

Fredrik Backman: Tjeskobni ljudi

Zagreb, Fokus, 2021.

Švedski kolumnist, bloger i planetarno popularni romanopisac Fredrik Backman svojim najnovijim romanom „Tjeskobni ljudi“ samo je potvrdio koliko vješto zna upravljati ljudskim emocijama. Backman je pisac koji kod čitatelja zna izazvati čitav spektar osjećaja. Uz njegove romane i dobro razrađene likove čitatelj se smije i plače, veseli i tuguje.

Radnja romana „Tjeskobni ljudi“ odvija se u jednom švedskom gradiću uoči novogodišnje noći. Priča je to o jednoj neuspjeloj pljački banke i talačkoj krizi koja se nakon toga odvija. Uznemireni pljačkaš, bježeći pred policijom, u panici bježi do obližnje zgrade i ulazi na prva otvorena vrata. Ispostavi se da se radi o stanu namijenjenom prodaji gdje se trenutno nalazi sedam potencijalnih kupaca i agentica za nekretnine. Tako u jednom malom mirnom gradu, u zgradi okruženoj policijom, započinje najneobičnija talačka kriza.

Čitatelj upoznaje strahovito naporne i teške likove koji djeluju neiskreno i nesimpatično, ali autor postupno razotkriva njihove životne priče, njihove boli, patnju i tugu. Svatko od njih ima svoje tajne, razočaranja, grižnju savjesti i nitko od njih nije u potpunosti ono što se čini. I svi oni, uključujući i pljačkaša banke, žude za nekom vrstom spašavanja. Dok policija i mediji okružuju zgradu pokušavajući riješiti krizu na najbezbolniji način, otmičar i njegovi suosjećajni taoci postaju saveznici. Njihovo savezništvo vidljivo je u trenucima kada svi završe na policiji i kada dvojica policajaca, otac i sin koji se ne slažu, pokušavaju razriješiti slučaj. Pojedinačni razgovori s taocima izazivaju kod istražitelja, ali i kod čitatelja, pravi bijes, nemoć i ljutnju. Je li moguće da svi oni izbjegavaju prave odgovore, izvrću činjenice i lažu policiji?

Backman je napisao još jedan genijalni roman o emotivnim malim ljudima koji su, poput njegovog protagonista iz romana „Čovjek zvan Ove“, u početku nesimpatični, ali postupno sa sebe skidaju oklop i tako razotkrivaju svoju humanost i brižnost.

Autor je vrlo domišljato i vješto konstruirao priču o ljudima koji žive sa svojim strahovima i tjeskobama, ali istovremeno svojom mudrošću, opraštanjem i suosjećajnošću ostvaruju neraskidive prijateljske veze.

Pripremila: I. Čeko