KNJIGA TJEDNA – Elena Ferrante: Lažljivi život odraslih

PODIJELI

Elena Ferrante: Lažljivi život odraslih

Zagreb, Profil knjiga, 2020.

„Lažljivi život odraslih“ novi je roman autorice Elene Ferrante, jedne od omiljenih i najhvaljenijih spisateljica svijeta. Roman je istodobno objavljen početkom rujna u 25 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Nakon slavne tetralogije „Genijalna prijateljica“ Ferrante je nestrpljivoj čitateljskoj publici ponudila još jedan roman o mučnom odrastanju u Napulju.

Elena Ferrante umjetničko je ime spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od objavljivanja svoje prve knjige “Mučna ljubav“ iz 1992. Njezini romani prevedeni su na više od 40 jezika, a tetralogiju „Genijalna prijateljica“ mnogi smatraju klasikom 21. stoljeća, ali i kandidatom za Nobelovu nagradu.

Radnja romana smještena je u Napulj početkom 90-ih godina  i prati tinejdžerske godine protagonistice Giovanne, jedinice u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Roman započinje šokantnom izjavom Giovannina oca koja će dvanaestogodišnju djevojčicu silno uznemiriti. Potaknut će je da se prestane osjećati voljenom tatinom jedinicom i usmjeriti je životu problematične i buntovne tinejdžerice. Iz očeva prigušena glasa upućenog  Giovanninoj majci, djevojčica saznaje da postaje nalik njegovoj ružnoj i zlobnoj sestri, teti  Vittorii, koju ona nikada nije imala prilike upoznati. Očeva usporedba s njemu omraženom sestrom za dvanaestogodišnju djevojčicu postaje pokretač u želji da sazna je li to istina. Krijući se od roditelja, Giovanna upoznaje svoju ozloglašenu tetu, i ostaje zatečena njezinom  grubošću, zavišću i bezobraznošću, ali i njezinom otvorenošću u pokazivanju emocija, životnom strašću, brutalnom iskrenošću i silnom energijom. Čini se da je teta Vittoria prava suprotnost njezinim neiskrenim roditeljima.

Romanom dominiraju upravo ove dvije ženske figure, nećakinja i tetka, podijeljene s obzirom na godine, obrazovanje i karakter.  Vittoria gura Giovannu, koju na napuljskom dijalektu oslovljava imenom Gianna, u žrvanj zvan odrasli život. Teta će joj pokazati da ništa nije onako kako se čini i da njezina obitelj nije ono što ona misli da jest. Ulazak u život odraslih prava je patnja za Giannu koja očajnički traži svoj identitet. Odrasla je daleko od očevog ozloglašenog Donjeg rajona, ne govori napuljski dijalekt i nema veze s očevom rodbinom, ali nakon susreta s tetom Vittoriom ona se u inat roditeljima počinje ponašati poput prave buntovnice. Počinje koristiti dijalekt, u školi ne uči, pada razred, psuje i ponaša se razvratno.

Ovo je roman o podijeljenom Napulju i njegovim stanovnicima, o sukobljenom Donjem gradu koji je svirep, grub, ali istinit i Gornjem gradu koji je pristojan, kulturan, ali lažan. Predstavnik takvog licemjernog i lažnog života je Giovanninin otac koji je odrastao u donjem radničkom rajonu, ali se odrekao obitelji i prijatelja dok se kretao prema Gornjem rajonu kako bi stekao položaj poštovanog učitelja i intelektualca. U romanu tinja trajni sukob između siromašne izvornosti  i težnje za bogatim, kulturnim i licemjernim građanskim životom.

Spoznaja koliko je lažljiv svijet odraslih ranjava Giovannu i njezine dvije najbolje prijateljice, Angelu i Idu. Njihovi mučni obiteljski odnosi isprepliću se i ruše sliku života u idealnoj obitelji. Na pragu tinejdžerskih godina one se  brutalno suočavaju s lažima, pokvarenošću  i ravnodušnošću svojih roditelja.

Ferrante opisuje surovu stvarnost Napulja, i pokazuje da je, kao i kod „Genijalne prijateljice“, prava majstorica u opisivanju bolesnih obiteljskih, ali i prijateljskih odnosa. Karakterizacija i psihološka analiza njenih likova, koje je ponekad teško razumjeti, toliko je moćna i životna.  Autorica ima literarnu snagu da  kod čitatelja probudi mješavinu simpatije i antipatije prema  svojim likovima. Kao što je takve podvojene osjećaje, izazvane postupcima protagonista, čitatelj osjetio prema Eleni i Lili iz „Genijalne prijateljice“, tako će ih osjetiti i kod  Giovanne i Vittorie.

S obzirom da je najtraženiji naslov nedavnog Mediteranskog festivala knjige bio upravo „Lažljivi život odraslih“ i da je radi golemog interesa čitatelja već nakon prvog dana prodaje poslan u dotisak, Elena Ferrante je još jednom dokazala da je njezino književno umijeće ostalo netaknuto.

Pripremila: I. Čeko