KNJIGA TJEDNA – Delphine de Vigan: Odanosti

PODIJELI

Delphine de Vigan: Odanosti
OceanMore, 2020.

Suvremena francuska spisateljica Delphine de Vigan, čija su djela prevedena na više od 30 jezika, autorica je književnih uspješnica koje donose kritički pogled na otuđenost današnjeg društva. Autobiografski nadahnut prvijenac „Dani bez gladi“, u kojem opisuje vlastito iskustvo borbe s anoreksijom, objavljen je 2001. godine. Godine 2007. objavljuje roman „No i ja“ koji ju je vinuo na top ljestvice najprodavanijih knjiga, a 2009. godine roman „Podzemni sati“. Oba romana nominirana su za Goncourtovu nagradu.

Status književne zvijezde stekla je svojim psihološkim obiteljskim romanom “Ništa se ne opire noći”. Roman o životu autoričine majke, koji je u Francuskoj objavljen 2011. a u Hrvatskoj 2013. godine ubrzo je postao francuska književna senzacija, a uspjeh koji je ova knjiga stekla ponovio se naslovom koji se u hrvatskom prijevodu pojavio nekoliko godina kasnije. Riječ je o psihološkoj napetici “Prema istinitoj priči” koja je ekranizirana 2017. godine.

Ove godine objavljen je treći naslov ove renomirane francuske književnice, roman “Odanosti”. Glavni lik ove emotivne priče, koja je ispričana kroz vizuru četiri protagonista, je dvanaestogodišnji Theo, osamljen i povučen dječak. Njegovu tugu, trajni umor i pogled koji izbjegava kontakt primjećuje hipersenzibilna profesorica Helene. Uočeni znakovi podsjećaju je na vlastito odrastanje uz oca zlostavljača i ona postaje opsjednuta željom da pomogne nesretnom dječaku.

Za razliku od nje, Theo nije žrtva okrutnog fizičkog zlostavljanja. On trpi psihičku torturu svojih sebičnih rastavljenih roditelja koji dijele zajedničko skrbništvo. Tjedan dana živi s ogorčenom majkom koja se hrani mržnjom prema bivšem suprugu, a tjedan dana je s depresivnim ocem koji je ostao bez posla i kojeg su neimaština i razočaranost doslovno prikovali za krevet, te ga učinili nesposobnim za bilo kakvu očinsku odgovornost. Theo želi ostati odan i ocu i majci, a taj teret je toliko težak da ga on ne može više nositi. Jedini izlaz vidi u omamljenosti alkoholom koji postaje njegova jedina preokupacija. Želi zaboraviti sebična roditeljska prepucavanja, želi nestati.
U opijanju mu se pridružuje jedini prijatelj Mathis, kolega iz razreda koji živi u prividnoj sreći s oba roditelja. Njihov brak samo je fasada ispod koje se krije ogromna trulež.

Sve likove povezuje nezadovoljstvo, tuga, bespomoćnost, ali i nevidljiva veza koja ih spaja, a to je odanost. Theo želi ostati odan majci i ocu, Mathis prijatelju, a učiteljica Helene svojoj mučnoj prošlosti i svojim učenicima. Ta odanost im nije od koristi, ona ih zarobljava i uništava, obmanjuje i sputava.

Ovaj roman je razorna priča o složenosti obiteljskih i prijateljskih veza i o lažima koje govorimo da bismo zaštitili jedni druge. To je tužna, ali ujedno i predivno ispričana priča o dječaku koji je zapleten u mrežu obmana i manipulacija koje su mu nametnuli odrasli i potresna priča o djetetu koje posustaje pod teretom sebičnosti odraslih.

Preciznim prikazom dječje boli i snažnom porukom odraslima Delphine de Vigan napisala je još jedan književni dragulj.

Pripemila: I. Čeko