KNJIGA TJEDNA – Dean Koontz: Oči tame

PODIJELI

Dean Koontz: Oči tame

Zagreb, Fokus, 2020.

Roman američkog književnika Deana Kontza „Oči tame“ objavljen je daleke 1981. godine, ali je neočekivano postao roman o kojem se tijekom 2020. godine puno pričalo. Veliko zanimanje čitateljske publike diljem svijeta izazvalo je autorovo spominjanje virusa nazvanog Wuhan-400, a proizvedenog u laboratoriju istoimenog kineskog grada. U romanu je taj virus trebao poslužiti kao opasno biološko oružje kojim se kontrolira čovječanstvo. Fascinantno je koliko se književna fikcija i mašta autora poklopila s trenutnom situacijom, a to je ujedno i bio razlog što je prodaja romana u ožujku ove godine porasla za nevjerojatnih 3000 %.

Dean Koontz je popularan i rado čitan autor, poznat po trilerima s elementima akcije, horora i misterije. Njegove napetice prevedene su na 38 jezika i do sada prodane u preko 500 milijuna primjeraka. Brojni naslovi ovog autora pojavili su se na vrhu ljestvica čitanosti New York Timesa, a neki su zauzeli i prvo mjesto.

Kao i mnoga druga Koontzova djela, roman „Oči tame“ postao je bestseler prije 39 godina, ubrzo nakon objavljivanja. Roman je nemoguće svrstati u jedan žanr  i upravo je to ono što mu daje dinamiku, napetost, raznovrsnost i zanimljivost. Autor je napisao kombinaciju psihološkog i akcijskog trilera s primjesama paranormalnog, romanse i horora.

Potresna je to priča o mladoj majci koja je u tragičnoj nesreći na školskom izletu izgubila dvanaestogodišnjega sina jedinca. Tina Evans, nekadašnja kabaretska plesačica iz Las Vegasa i aktualna producentica jedne kazališne plesne predstave, provodi dane u tuzi za izgubljenim sinom Dannyjem, te nastoji napornim radom umanjiti svoju bol. Nakon sinovljeve smrti raspada joj se ionako loš brak s nepouzdanim Michaelom, te ona svu svoju snagu i energiju usmjerava na posao u kojem je jako uspješna i hvaljena. Godinu dana nakon sinovljeve smrti u njezinom domu  počinju se događati čudne stvari. Na ploči u sobi njezinog sina pojavljuje se poruka „Nisam mrtav“. Ta poruka počinje se uskoro ponavljati i pokazuje se na različitim mjestima i u različito vrijeme.

S obzirom da Tina i njen tadašnji suprug, na preporuku pogrebnika, tijelo dječaka nikad nisu vidjeli, ona počinje preispitivati okolnosti njegove navodne pogibije. Vjerujući da je Danny živ, Tina uz pomoć odvjetnika Elliota Strykera kreće u potragu za sinom. Uvjerena je da joj se sin javlja u snovima i da joj svojim telepatskim i telekinetičkim sposobnostima daje upute koje je vode do planina Sierre Nevade. Tijekom potrage, Elliot i Tina će vješto izbjeći nekoliko smrtonosnih situacija u kojima ih moćna tajna organizacija pokušava likvidirati. Njihova potraga pretvara se u opasno putovanje koje razotkriva činjenicu da je čovječanstvo ozbiljno ugroženo.

U kontekstu današnje epidemiološke pošasti koja je promijenila život cijelog svijeta, ova priča je zastrašujuća, ali na neki način i proročanska. Koontz u romanu progovara o manipulaciji s najviših vrhova, o upravljanju najmoćnijih svjetskih velesila životima ljudi, o testiranju virusa kojim bi se moglo kontrolirati, ali i uništiti cijelo čovječanstvo.

Koontz je napisao napet i dinamičan roman prepun neočekivanih obrata u kojem se ne zna tko govori istinu i kome se može vjerovati. Priča o odvažnoj i srčanoj majci koja će napraviti sve da sazna što se dogodilo s njenim sinom, a pritom razotkriti smrtonosne tajne, garancija je prave avanture čitanja.

Pripremila: I. Čeko