KNJIGA TJEDNA – Anna Katharina Emmerich: Gorka muka Gospodina našega Isusa Krista

PODIJELI

Anna Katharina Emmerich:  Gorka muka Gospodina našega Isusa Krista

Naklada sv. Antuna, 2009.

Veliki je tjedan. Tjedan Isusove potpune predaje za naše spasenje, možemo pratiti kroz viđenja Anne Katharine Emmerich, njemačke mističarke. Rođena je 1774. godine, umrla je 1824. godine.

Prije odlaska u samostan 1802. godine,  za vrijeme molitve u crkvi pred križem imala je viđenje – ukazao joj se Isus. Nakon tog događaja njezin daljnji život povezan je s Isusovom patnjom i žrtvom za spasenje duša. Anna Katharina Emmerich se sjedinjuje s Njegovom patnjom i željom s uvjerenjem da njena patnja nije uzaludna. Patila je od mnogih krvarenja, imala je stigme. Šesnaest godina živjela je ne uzimajući nikakvu hranu osim hostije. Naravno, prošla je i mnoge sumnje i ispitivanja od strane svijeta. Papa Ivan Pavao II. ju je 3. listopada 2004. godine proglasio blaženom.

Ali kao što kaže: „Mnoga čudesna priopćenja iz Staroga i Novoga Zavjeta bila su mi objavljena po Božjem milosrđu, ne samo meni na pouku, nego da ih prenesem i drugima.“   Clemens Brentano, književnik i obraćenik, mnogo je godina proveo uz njen bolesnički krevet, zapisujući brojna viđenja koja mu je Katharina priopćavala. Nakon njene smrti, sredio je svoje bilješke te ih je1833. godine objavio  u knjizi Gorka muka Gospodina našega Isusa Krista.

Vizije Anne Katharin Emmerich poslužile su Melu Gibsonu kao inspiracija za film Pasija o Isusovoj patnji i predanju za svijet.

Film je doživio veliki svjetski uspjeh.

Isus je put, istina i ljubav, a knjiga Anne Katharine Emmerick Gorka muka Gospodina našega Isusa Krista je izvrstan vodič ka Uskrsu.

Pripremila:  B. Belas