KNJIGA TJEDNA – Ann Pattchet: Nizozemska kuća

PODIJELI

Ann Pattchet: Nizozemska kuća
Zagreb, Profil knjiga, 2021.

Roman američke autorice Ann Pattchet potresna je obiteljska saga o disfunkcionalnoj obitelji koja se iz ponora siromaštva munjevito uspinje u svijet bogatstva. Radnja romana obuhvaća period od preko pet desetljeća i donosi složenu priču o odrastanju sestre i brata koji ostaju potpuno sami, prepušteni jedno drugom.

Na početku romana čitatelj upoznaje četveročlanu obitelj uspješnog trgovca nekretninama Cyrila Conroya, u trenutku njihovog useljavanja u raskošno zdanje nazvano Nizozemska kuća. Otmjena vila koju je Cyril kupio, nakon što se munjevitom brzinom jako obogatio, postat će pokretač niza nesretnih i tragičnih događaja koji će promijeniti živote svih članova obitelji.

Kuća koja je trebala biti iznenađenje za Cyrilovu suprugu Elnu, postaje za nju pravo prokletstvo i uzrok njenog napuštanja supruga i maloljetne djece. Njoj je, kao humanitarki koja pomaže siromašnima, neprihvatljivo živjeti u vili dok istovremeno previše siromašnih pati. Zbog toga ona napušta obitelj i odlazi u Indiju u želji da se posveti humanitarnom radu. Danny je u trenutku majčina odlaska trogodišnji dječak, on je se gotovo i ne sjeća. Na njegovu stariju sestru, desetogodišnju Maeve koja majku obožava, majčino napuštanje obitelji ostavlja pogubne posljedice. Djevojčica pada u tešku depresiju, te obolijeva od dijabetesa uzrokovanog stresom, bolesti s kojom će se boriti cijeli život.

Nekoliko godina nakon supruginog misterioznog nestanka Cyril ulazi u brak s mlađom ženom koja ubrzo počinje kontrolirati njegovo poslovanje, te nakon njegove iznenadne smrti izbacuje Dannyja i Maeve iz kuće. Odvažna sestra i introvertirani brat tako budu bačeni natrag u siromaštvo iz kojeg im je otac pobjegao. Odjednom se nađu u svijetu neimaštine oslanjajući se samo jedno na drugo. Ta neraskidiva veza spašava im živote, ali i koči budućnost.

Unatoč poslovnim uspjesima koje su tijekom života ostvarivali zahvaljujući svojoj nadarenosti, brat i sestra osjećaju se ugodno samo kad su zajedno. Njihove priče o kući i životu koji su izgubili, njihova sjećanja i razočaranja, udružuju ih i stvaraju između njih neraskidivu vezu.
Godinama odlaze do Nizozemske kuće i krišom je promatraju. To postaje njihova rutina. Jedan dio njih zauvijek ostaje vezan uz to zdanje radi kojeg ne mogu krenuti dalje, oni zauvijek emotivno ostaju uz njega, pokopani u prošlosti.

Kuća za njih dvoje funkcionira poput živog organizma. Ona je simbol prošlosti, čežnje i boli, ali i simbol budućnosti u kojoj im ta impozantna građevina pruža nadu da će se majka jednoga dana vratiti. Ali kad se u zrelim godinama suoče s onom koja ih je davno napustila, odnos između popustljivog brata i uvijek zaštitničke sestre bit će stavljen na kušnju.

Priča, koju nam donosi Cyrilov sin Danny, započinje i završava ovom raskošnom kućom čiji su bivši stanari umrli ostavivši u njoj sve svoje stvari, uključujući i umjetničke portrete obješene po zidovima. Danny pripovijeda priču kroz više nelinearnih vremenskih razdoblja. Različiti vremenski skokovi i razmišljanja o važnim događajima slažu se poput slagalice koja se postupno gradi da bi na kraju slika postala jasnija i cjelovita.

Nizozemska kuća raskošna je i potresna obiteljska saga o izgubljenom djetinjstvu i mučnom odrastanju, roman o prošlosti koja ne dopušta da se krene dalje, te emotivna priča o povezanosti brata i sestre.

Pripremila: I. Čeko