Knjiga “Obitelj svetište i radost života” premijerno predstavljena u Kaštelima

PODIJELI

Kaštel Lukšić, 07.10.2015. – Knjiga „Obitelj svetište i radost života” Danijele De Micheli Vitturi predstavljena je u srijedu 7. listopada u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela. Knjigu su predstavili: don Ante Mateljan, o. Mijo Nikić, SI, prof.Mate Šimundić i autorica, dok je nazočne kroz program vodila ravnateljica GKK Renata Dobrić.

Nakon uvodne riječi ravnateljice GKK, koja je istaknula kako je njoj, knjižnici i Gradu Kaštela velika čast što se promocija knjige Danijele De Micheli Vitturi o obitelji i istinskim životnim vrijednostima održava upravo u Kaštelima, “kolijevci hrvatske državnosti, gdje se čuva prijepis Trpimirove darovnice – rodnog lista hrvatske državnosti, ujedno i prvog pisanog dokumenta u kojemu se spominje Hrvatska i ime HRVAT” i to upravo uoči Dana hrvatske neovisnosti , nazočne je pozdravio i kaštelanski dogradonačelnik Zoran Bonacin.

-Knjiga „Obitelj svetište i radost života” Danijele De Micheli Vitturi – liječnice, pjesnikinje, urednice radio emisije, majke osmero djece i volonterke u savjetovalištu za obitelj u Splitu zbirka je vrijednih i zanimljivih, a prije svega poučnih članaka objavljenih u listu Marija od 2010. do 2014. godine o temama iz obiteljskog i bračnog života. – pojasnio  je pater Mijo Nikić, istaknuvši kako ova knjiga donosi stručnu analizu složenih odnosa unutar braka i obitelji.

-Autorica jasno uočava probleme i konflikte, ali ne biva njima zarobljena, nego donosi prihvatljiva rješenja služeći se interdisciplinarnom metodom koja uzima u obzir pomoć medicine, psihologije, sociologije, a iznad svega teologije, odnosno duhovnosti. Zato se ova knjiga može čitati i kao zanimljivo i korisno duhovno štivo koje donosi puno praktičnih savjeta za zdrav i osmišljen bračni i obiteljski život. Čitajući ovu knjigu lako se uviđa da je autorica kompetentna na svome području, što i ne čudi jer ima dugogodišnje iskustvo na području bračnog i obiteljskog savjetovanja.

Pater Mijo Nikić napomenuo je i kako je knjigu izdala Zaklada biskup Josip Lang te kako veći dio prihoda od prodaje knjige ide u fond Zaklade koja se brine za stare, siromašne i nemoćne osobe.

Don Ante Mateljan istaknuo je kako dr. De Micheli uz pomoć svog duhovnog štiva tumači složene odnose unutar obitelji te čitatelje uz pomoć proživljenih iskustava navodi na pravi put – put Svete Obitelji i put Isusa Krista, koji je i sam rekao “Ja sam Put, Istina i Život”.

-Dr. De Micheli hrabro svjedoči o svojim proživljenim iskustvima i ne boji se dotaći tema o kojima u današnjem vremenu nije poželjno govoriti s vjerskog gledišta. Obitelj i tradicionalne istinske životne vrijednosti u današnjem modernom vremenu više nisu “na cijeni”, pa je upravo zbog toga potrebno jasno i glasno svjedočiti i govoriti o istinskom moralu i obitelji, što dr. De Micheli konkretno i radi uz pomoć svojih tekstova koji su nadahnuti naukom Crkve o braku i obitelji. – istaknuo je don Ante Mateljan u svom govoru.

Mate Šimundić s oduševljenjem je istaknuo kako je uživao čitajući zbirku tekstova dr. De Micheli, koja se u svom obraćanju čitateljima “ne boji prepričati i zgode iz vlastitog obiteljskog života, potičući čitatelje na rješavanje problema u njihovim obiteljima.”

– U knjizi se može prepoznati dugogodišnje iskustvo autorice na području bračnog i obiteljskog savjetovanja, a knjiga nudi obilje tema vezanih uz obitelj, koje često uključuju i savjet. Dr. De Micheli nas uči kako se suočiti se s problemima do kojih u našim obiteljima svakodnevno dolazimo te na koji ih način najučinkovitije riješiti. Ona naglašava i kako svi članovi obitelji stalno moraju raditi na sebi, kako bi obitelji funkcionirale na najbolji mogući način, u skladu s katoličkim naukom. Znajući kako danas “živimo u nekim novim modernim vremenima, koja se ne oslanjaju na tradicionalne vrijednosti”, lako je zaključiti kako se dr. De Micheli u svojim tekstovima osvrće na teme za koje šira društvena zajednica baš i nema mnogo razumijevanja. Ovu bih knjigu svakome preporučio kao poticajno i nadahnuto štivo, u kojemu se može stalno iznova uživati. – rekao je Mate Šimundić.

Kako je predstavljanje knjige „Obitelj svetište i radost života” Danijele De Micheli Vitturi- supruge Đovanija De Micheli Vitturija, majke osmero djece, specijalistice obiteljske medicine i volonterke u Savjetovalištu za obitelj pri župi Gospe od zdravlja, urednice emisije na Radio Mariji, članice HKLD-a i HZBS-a – Gradska knjižnica Kaštela organizirala u povodu Dana hrvatske neovisnosti, cijeli događaj je autorica uveličala svojim duhovnim i domoljubnim stihovima koje piše od najranije mladosti, dok su čitavu večer prekrasnim pjesmama domoljubne tematike na višu razinu podigli autoričini prijatelji – Elfrida i Neno Smodlaka, dugogodišnji  pjevači župnog zbora Gospe od Zdravlja iz Splita, zajedno s članovima obitelji Vitturi, baš kao i najmlađi sin Antonio, koji je kazivao stihove pjesme “Hrvatska”, autora Drage Ivaniševića, ujaka Đovanija Vitturija.