Preporuke za čitanje : knjiga za dušu – Katherine Center: Što spašavamo iz požara

PODIJELI

Katherine Center:Što spašavamo iz požara
Mozaik knjiga,2020.

Katherine Center autorica je četiriju bestselera s New York Timesove liste. Prema njezinom četvrtom romanu „The lost husband“ nedavno je snimljen film. Spisateljicu su uspoređivali s majstoricama romana u kojima su teme vezane uz sudbinu ženskog lika, te su priče u njima istinska hrana za dušu. „Što spašavamo iz požara“ prvi je njezin roman objavljen na hrvatskom jeziku.

Cassie Hanwell je mlada djevojka, radi kao vatrogasna profesionalka u jednoj teksaškoj postaji, sposobna i školovana za teške situacije, dok privatno na emocionalnom planu ne pronalazi sreću zbog loših situacija koje su joj se dogodile u prošlosti. Odrasla je odvojena od majke koja je otišla s drugim muškarcem, a njeno odrastanje prepustila je njezinom ocu. To je bio još jedan od emotivnih udaraca tokom njenog djetinjstva. Iako je još u ranoj mladosti povrijeđena od njoj dragih ljudi,to je nije spriječilo da bude jedna od najsposobnijih u svojoj postaji. Međutim, Cassie mora otići iz svoje postaje zbog jednog tragikomičnog đogađaja, a njena zapovjednica upućuje je na postaju u mali gradić gdje živi i Cassiena majka. Ona nerado prihvaća novi premještaj i posao kao i činjenicu da će morati živjeti kod svoje majke. S obzirom da je dobila premještaj i stigla u postaju u kojoj ne prihvaćaju žene u svojim redovima, morala se dokazivati više nego inače odnosno biti sposobnija od svojih kolega. Od muških kolega se emotivno distancirala, ali jedan mladi novak među njima s kojim je najviše bila povezana na raspoređenim poslovima počeo je polako buditi njene duboko skrivene emocije.

Diana, Casseina majka, pomagala joj je da nauči praštati sebi i drugima i tako sebi olakšati život, ali i ona sama prolazi kroz teško razdoblje jer je bolesna i ne preostaje joj još mnogo godina života. Cassie i novak Owen sve se više zbližavaju, a on je poziva na svoje obiteljsko slavlje povodom obljetnice braka njegovih roditelja. Njih dvoje polako se sve više emotivno vezuju, ali događaji na poslu dovode do nesuglasice među njihovim kolegama koji nikako da prihvate žensku osobu u postaji. Netrpljivost prema njoj postaje sve više naglašena prilikom jedne intervencije u kojoj Owen dobiva teške ozljede i završava u bolnici. Stariji kolega lažno optužuje Cassie zbog teških posljedica. Ona nastoji dokazati da je upravo stariji kolega za sve kriv, te joj podmeće lažne optužbe. Iako joj u početku nitko od ostalih kolega nije povjerovao, prava istina se ubrzo otkrila, a sama Cassie je dokazala da je snažna i sposobna za svoj posao kao jedna od njih. Snaga ljubavi prema poslu, a i prema kolegi Owenu, vratit će joj vjeru u ljubav i obitelj.
Sama radnja romana veoma je uzbudljiva i puna emocionalnih uspona i padova. Stoga za ovaj roman možemo reći da čitatelja ne ostavlja ravnodušnim, a glavna junakinja kroz životne situacije napokon odbacuje svoju ranjivost, te se oslobađa svega što je tišti.

Pripremila: M. Biočić