Kaštelanskom poezijom gimnazijalaca otvoren Đardin čitanja u Novome

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela i Turistička zajednica grada Kaštela ove godinu pokrenuli su projekt Đardin čitanja koji je u utorak 1. lipnja održan u Đardinu u Kaštel Novom. Tom prilikom učenici iz Srednje škole “Braća Radić” čitali su izbor iz poezije starijih kaštelanskih književnika čije stvaralaštvo GKK na ovaj način želi izvući iz zaborava. Glavna i osnovna ideja kaštelanskog Đardina čitanja jest poticanje čitanja i očuvanje kaštelanske kulturne baštine.

– Đardin čitanja pokrenuli smo u Godini čitanja, u Godini Marka Marulića i u sklopu Kaštelanskog kreativnog proljeća. Inače, prilikom otvaranja Praznika cvijeća postavili smo ovdje i malu besplatnu Kućicu za knjige, odnosno malu besplatnu knjižnicu koju možete vidjeti na ulazu. Planiramo postaviti još šest kućica, odnosno sedam kućica u sedam Kaštela – kazala je na početku večeri Renata Dobrić ravnateljica GKK, zahvalivši i direktorici Turističke zajednice Nadi Maršić što je prepoznala ove projekte, kako je kazala, da su vrijedni i za Kaštela i za turiste, jer će biti postavljena i mala beplatna “morska” knjižnica sa stranom knjigom.

Đardin čitanja održan je pod naslovom „Čitamo starije kaštelanske pjesnike“ te su učenici Duje Dajčbauer, Ivan Carev, Luka Britvić, Andi Rondi, Laura Lagator i Viliana Klišanin, gimnazijalci SŠ Braća Radić pod vodstvom profesorice Radojke Hrgović čitali stihove Mirka Vuletina, Vicka Cvitića Krivića, Janka Vuletina, Antuna Kovačeva, Tomislava Antunovića i Ive Cvitića.

– Sve vas pozdravljam u ime kaštelanskih gimnazijalaca, drago nam je što ste nas pozvali da sudjelujemo u obilježavanju Godine čitanja i nadamo se da će ovakvih suradnji tijekom godine biti još. Osobito nam je zadovoljstvo pokazati da mi djeca 21. stoljeća, društvenih mreža i interneta, kratke pažnje i brzih rješenja, površnih čitanja, kako nama često tepaju, rado čitamo i razumijemo važnost djela naših starih pisaca, pa tako i naših domaćih kaštelanskih – kazao je tijekom večeri Duje Dajčbauer učenik SŠ Braća Radić.

– Ovo je jedna lijepa ideja Gradske knjižnice Kaštela i ravnateljice koju smo naravno odmah podržali u Turističkoj zajednici. Itekako nam je važno da tijekom ljeta imamo barem jedan put tjedno na različitim lokacijama u svih sedam Kaštela Đardin čitanja u kojem mogu sudjelovati praktički svi – kazala je Nada Maršić direktorica TZ Kaštela.