Prvi ĐARDIN ČITANJA GKK u Kaštel Novome otvoren kaštelanskom poezijom gimnazijalaca

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela je ove godinu pokrenula ĐARDIN ČITANJA, novi projekt za poticanje čitanja za sve generacije, a koji će, za početak, obuhvatiti čitanje djece u kaštelanskim parkovima i na ostalim kaštelanskim prepoznatljivim lokacijama. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Kaštela prvi Đardin čitanja je u utorak 1. lipnja održan u Đardinu u Kaštel Novom, a tom prilikom učenici iz Srednje škole “Braća Radić” čitali su izbor iz poezije starijih kaštelanskih književnika čije stvaralaštvo Gradska knjižnica Kaštela na ovaj način želi izvući iz zaborava. Glavna i osnovna ideja kaštelanskog Đardina čitanja jest poticanje čitanja i očuvanje kaštelanske kulturne baštine.

– Đardin čitanja pokrenuli smo u Godini čitanja i u Godini Marka Marulića. Glavna ideja Đardina čitanja Gradske knjižnice Kaštela jest poticanje čitanja na hrvatskom književnom jeziku i kaštelanskoj čakavštini, odnosno čitanje djela kaštelanskih književnika na kaštelanskim vanjskim prepoznatljivim lokacijama, kao što su parkovi, odnosno đardini, te uz more, odnosno na zraku. Na ovaj način potičemo čitanje, koje djeluje na mentalno i duhovno zdravlje, a ujedno potičemo i boravak na svježem zraku, što potiče tjelesno zdravlje. Inače, prilikom otvaranja Praznika cvijeća postavili smo ovdje i prvu malu besplatnu Kućicu za knjige u Kaštelima, odnosno Malu besplatnu knjižnicu. Planiramo postaviti još šest kućica, odnosno sedam kućica u sedam Kaštela – kazala je na početku večeri Renata Dobrić ravnateljica GKK, zahvalivši i direktorici Turističke zajednice Nadi Maršić što je prepoznala ove projekte, kako je kazala, da su vrijedni i za Kaštela i za turiste, jer će biti postavljena i mala beplatna “morska” knjižnica sa stranom knjigom.

Đardin čitanja održan je pod naslovom „Čitamo starije kaštelanske pjesnike“ te su učenici Duje Dajčbauer, Ivan Carev, Luka Britvić, Andi Rondi, Laura Lagator i Viliana Klišanin, gimnazijalci SŠ Braća Radić pod vodstvom profesorice Radojke Hrgović čitali stihove Mirka Vuletina, Vicka Cvitića Krivića, Janka Vuletina, Antuna Kovačeva, Tomislava Antunovića i Ive Cvitića.

– Sve vas pozdravljam u ime kaštelanskih gimnazijalaca, drago nam je što ste nas pozvali da sudjelujemo u obilježavanju Godine čitanja i nadamo se da će ovakvih suradnji tijekom godine biti još. Osobito nam je zadovoljstvo pokazati da mi djeca 21. stoljeća, društvenih mreža i interneta, kratke pažnje i brzih rješenja, površnih čitanja, kako nama često tepaju, rado čitamo i razumijemo važnost djela naših starih pisaca, pa tako i naših domaćih kaštelanskih – kazao je tijekom večeri Duje Dajčbauer učenik SŠ Braća Radić.

– Ovo je jedna lijepa ideja Gradske knjižnice Kaštela i ravnateljice Renate Dobrić koju smo naravno odmah podržali u Turističkoj zajednici. Itekako nam je važno da tijekom ljeta imamo barem jedan put tjedno na različitim lokacijama u svih sedam Kaštela Đardin čitanja u kojem mogu sudjelovati praktički svi – kazala je Nada Maršić direktorica TZ Kaštela.