Kaštelanska zavičajna radionica uz Miroslava Luketina Sarajčeva

PODIJELI

Ove srijede, 24.10.2018 u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu održana je Kaštelanska zavičajna radionica i radionica kaštelanske čakavštine uz pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva. Radionica je održana u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018., čija je ovogodišnja tema “kulturna baština”, a tom prilikom su se učenici 4. razreda OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca predvođeni učiteljicom Milojkom Vicetin upoznali s pjesničkim stvaralaštvom sućuračkog pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva koji piše i stvara na sućuračkoj čakavštini.

Sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev do sada je objavio četiri zbirke pjesama, a zašto, kada, kako i zašto piše, te zašto najradije piše upravo na sućuračkoj čakavštini – samo su neka od brojnih pitanja na koja je učenicima ovom prilikom rado dao odgovor. Nakon što su se iskazali izvrsnim poznavanjem pjesnikovog rada i sućuračkog dijalekta, barba Miro je djeci odgovarao na najraznovrsnija pitanja i razjasnio im je sve nedoumice oko bilo koje nepoznate “riči na staroj sućuračkoj čakavici”.

Nakon što je učenicima ukratko pojasnila razliku između materijalne i nematerijalne kulturne baštine, učiteljica Milojka Vicetin upoznala ih je i s kaštelanskom kulturnom baštinom, dok ih je sa starim kaštelanskim običajima upoznao Miroslav Luketin Sarajčev.

Tako su uz upoznavanje sa starim kaštelanskim običajima učenici imali priliku saznati „kako se igralo na kundre, plovke, zogare, na franje“, „ča se jilo na blagdane o Božića i Uskrsa, a ča se jilo na obični dan“, „ča se čuvalo u konobi i ča je to jematva“, nakon čega su, uz čitanje čakavske poezije Miroslava Luketina Sarajčeva, zahvalili Knjižnici na iznimno ugodnom dočeku i druženju, obećavši ponovni dolazak.