Judita u zlatovezu – izložba Mirjane Ojdenić

PODIJELI

Judita u zlatovezu, naslov je izložbe Mirjane Ojdenić, kaštelanske umjetnice i kreatorice, koja će u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela biti otvorena u srijedu 18. srpnja u 20 sati u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Izložbom Judita u zlatovezu Mirjana Ojdenić odlučila je u Godini Marka Marulića, utkavši stihove Judite na svilene kravate, marame i torbice, dati svoj obol proslavi 500. obljetnice prvog izdanja  „Judite“ oca hrvatske književnosti Marka Marulića koje je tiskano u Mlecima 13. kolovoza 1521. godine.

Stihove iz Judite čitat će Pere Eranović, glumac HNK Split, ženska klapa Neverin svojom će nas pjesmom vratiti u kaštelansku prošlost, a u događanju će sudjelovati i Vanja Rogošić Ojdenić koja će svoj doživljaj večeri iscrtati bojama i kistom na platnu.

Glavni pokrovitelj izložbe je Grad Kaštela, a svoj obol večeri dat će i kaštelanski vinari Jakov Bedalov, Ivan Kovač – Matela, Vlado Perišin, Neven Vuina.

Mirjana Ojdenić se vezenjem i izradom kaštelanskog zlatoveza bavi već više od dvadeset godina, a njenu ljubav prema zlatovezu, kaštelanskoj baštini i kaštelanskoj tradicionalnoj nošnji prepoznali su mnogi, i u njenim rodnim Kaštelima, i u Hrvatskoj, ali i širom svijeta.

Izrađujući torbice od zlatoveza, kao i ručno rađene slike, haljine, pojaseve, te muške i ženske kravate ova kaštelanska umjetnica trudi se sačuvati kaštelansku tradiciju izrade zlatoveza od zaborava. Motive koje koristi pri tkanju zlatoveza crpi iz bogate hrvatske kulturno-povijesne baštine pa se tako na njenim radovima najčešće mogu vidjeti zlatovezom istkani hrvatski pleter, šahovnica, obla glagoljica, cvijeće te prigodni stihovi iz najpoznatijih književnih djela hrvatskih književnika.