Josip Sanko Rabar: Rječnik etiketa

PODIJELI

Josip Sanko Rabar: Rječnik etiketa

Kršćanska sadašnjost, 2019.

Josip Sanko Rabar napisa knjižicu Rječnik etiketa. Nadalje, profesorica na komparativnoj književnosti i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar napisa Rječnik tijela. Učeni i ljudi od pera su spontano pokušali napisati nešto novo u „umjetnosti riječi“. Ono što me zaintrigiralo su dva operativna pojma: fascinacija i mistifikacija.

Sanko Rabar je diplomirao filozofiju i sociologiju, pjesnik je, prozaist, esejist, kritičar, scenarist i publicist.

„Najveća je predrasuda kad misliš da nemaš predrasuda. Najmanje predrasuda imaju oni koji znaju da imaju predrasuda, računaju s tim i čitavoga života nastoje da, upoznavajući druge ljude, smanje svoje predrasude na minimum. Nažalost, to nije sasvim moguće pa nas povijest uči da su predrasude imali svi, čak i najmudriji filozofi, i najlucidniji kritičari društva. Paradoksalno, manje predrasuda od njih imaju samo oni sveti, naivni, čista srca, koji baš i nisu mnogo ‘informirani’, pa samim tim imaju i manje predrasuda, dakle, oni dobrodušni i sveti, koji čovjeku pristupaju bez preduvjerenja, jer su ionako sve odbacili od sebe. No, ovo nije priča o tome kako predrasude unaprijed izbjeći, nego kako ih naučiti i upoznati, te, post festum, smanjiti“, piše autor u uvodu.

Kako, prema Bibliji, trebamo suobraćati u hvalospjevima, Josip Sanko Rabar stvori moćno štivo iz čega se vidi kako živi svakodnevnicu. Kako kažu teolozi, za izvanredne prilike Bog ljudima daje izvanrednu snagu, a važno je uljepšati svakodnevnicu.

J. S. Rabar ima izvanrednu erudiciju i na jednom mjestu veli: „Postojalo je sofističko pitanje: Može li Bog stvoriti kamen koji ne će moći podići?“

Međutim, takav kamen postoji: to je ljudska sloboda!

Darovavši čovjeku slobodu da svojevoljno čini zlo, Bog je sebe lišio moći da intervenira i spasi toga pojedinca.

Knjižicu je izdala Kršćanska sadašnjost.

S ovim štivom gdin. Rabar je zadužio i filozofsku i političku misao.

On je, kao i blagopokojni Tomac, konvertit.

Svevišnji neka mu dade jakosti i nadahnuća da nas i dalje iznenađuje s novim knjigama, a do tada u Gradskoj knjižnici Kaštela možete posuditi njegove ostale naslove: Kruh i vino, Filozofija i kršćanstvo, Obratnice, Razgovor s Bogom, Miris neba, Radosna uvjeravanja i Priče i bajke za djecu.

 

Pripremila: M. Biljak