Jasminka Tihi – Stepanić: Gdje je Beata?

PODIJELI

Jasminka Tihi – Stepanić: Gdje je Beata?
Naklada Ljevak, 2020.

Jasminka Tihi – Stepanić je književnica koja se u kratkom vremenu vinula na visoko mjesto čitanosti među književnicima hrvatske proze za djecu i mlade, te je kandidatkinja za Časnu listu IBBY – ja za 2020. godinu.
Priče objavljuje u časopisima Modra Lasta, Smib, Radost i Književnost i dijete, kao i na Hrvatskom radiju u emisiji Priča za velike i male te u TV seriji HRT-a Psst… Priča!

U svojim romanima bavi se problematikom odrastanja tinejdžera u suvremenom svijetu, a radnju zapliće kriminalističkom fabulom pomiješanom ljubavnim elementima.

Za prvi roman Imaš Fejs? dobila je Nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za djecu i mlade 2011., a za istoimenu radioigru posebnu nagradu na 9. međunarodnom festivalu radioigara za djecu i mlade Prix Ex Aequo u Bratislavi koju dodjeljuje Međunarodna unija za dječju knjigu IBBY.

Objavila je i romane “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, “Moja neprijateljica Ana” za koji je 2016. dobila Nagradu Anto Gardaš, “Dom iza žice”, te “Ljeto na jezeru Čiču”, kao i zbirke priča “Baš kao Harry Potter” i “Priče s morskoga dna”, te slikovnice “Priča o ribaru i zlatnoj ribici”, “Kako su nastali morski oblutci” i “Šišmiš i mala balerina”.

Tinejdžerski roman „Gdje je Beata?“ je priča o maloljetnoj bjegunici sputanoj strogim odgojem u obitelji. Majka od nje očekuje da postane popularna balerina i bez prigovora joj kreira život.

Ovo je šesti po redu roman Jasminke Tihi – Stepanić.

Višeslojna priča prati neizvjesnu potragu za odbjeglom djevojkom koja nestaje na svoj šesnaesti rođendan. Nijansirajući likove, književnica nam otkriva obiteljske, prijateljske i ljubavne odnose. Vješto kombinira ozbiljne teme: poremećaj autizma, maloljetničku delikvenciju, posljedice ratnih trauma i dokazivanje vlastitih vrijednosti te ih dodiruje taman toliko da tinejdžera upozori na njih. Jasno profilira likove, tako da možemo kazati da je ovo i psihološko socijalni roman.

Roman završava obiteljskom idilom, kada stvari krenu svojim tijekom običnih događanja u obitelji Jelinčić.

Romani Jasminke Tihi – Stepanić su raspoloživi u odjelima GKK. Ako ih još niste čitali, ovo je prava prilika da to učinite.

Pripremila: S. Jurat