Izuzetno zanimanje za predavanje „Istine i laži o hrani“ Anite Šupe

PODIJELI

U kolikoj su mjeri Kaštelani, Solinjani, Splićani i Trogirani zainteresirani za zdravlje i prehranu, svjedočila je prepuna dvorana dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, u kojoj se u četvrtak uvečer, 12. ožujka, prilikom predavanja i predstavljanja knjige Anite Šupe „Istine i laži o hrani“, koje je organizirala Gradska knjižnica Kaštela, tražila stolica više.

Promicateljica LCHF/Paleo modela prehrane u Hrvatskoj, nutricionistica Anita Šupe, pred brojnom publikom govorila je o velikoj razlici između moderne, industrijske hrane kojom se danas hranimo i tradicionalne hrane kojom su se hranile prethodne generacije i predcivilizacijske kulture.

„U današnje vrijeme došlo je do poremećaja prehrane, pri čemu su najznačajniju ulogu imali: strah od kolesterola i nova pravila „zdrave“ ishrane, u kojima visoko mjesto zauzimaju žitarice i drugi ugljikohidrati, a što je svijetu prije 30 godina nametnuto iz Amerike. Iz tih razloga prirodne masnoće životinjskog porijekla zamijenjene su povećanim unosom šećera, škroba i rafiniranih biljnih ulja.“ – rekla je Anita Šupe, koja je ovom prilikom predstavila i svoju drugu knjigu pod naslovom „Prva hrvatska LCHF kuharica“, koja objedinjuje zdravu prehranu i uživanje u hrani.

„Izbacivanje prirodnih masti iz prehrane i zamjena istih umjetnim masnoćama, industrijskim „light“ proizvodima, te prekomjernim unosom škroba i šećera jedan je od osnovnih lažnih mitova o prehrani, koje je izmislila farmaceutska industrija, a koja je istovremeno na tržište lansirala lijekove za snižavanje kolesterola. Sve navedeno dovelo nas je do epidemije svih modernih bolesti.“, rekla je Šupe, koja je istaknula i kako ovih dana likuje, jer su upravo ovih dana svi svjetski mediji preplavljeni napisima o tome kako smo 30 godina živjeli u zabludi, jer su znanstvenici potvrdili kako su masnoće zdrave, o čemu ona već dugi niz godina govori.

Anita Šupe istaknula je kako je jednostavno hraniti se zdravo, iako se čini komplicirano: „Kruh, žitarice i tjesteninu trebali bismo zamijeniti orašastim plodovima i sjemenkama, jer su isti izvor kvalitetnih masti, dok bismo umjesto rafiniranih biljnih ulja trebali koristiti maslinovo ulje i svinjsku mast, baš kao i visokomasne mliječne proizvode, te što više povrća i voća. Iznimno je zdravo jesti juhu skuhanu od kostiju, baš onakvu kakvu su kuhale naše bake, a na svakodnevnom jelovniku trebao bi se naći i domaći kefir.“
Nakon iznimno zanimljivog predavanja, nazočni su se s Anitom Šupe nastavili družiti uz razgovor i potpisivanje knjiga.
supe_anita1
supe_anita2
supe_anita3
supe_anita4
supe_anita5
supe_anita6
supe_anita7
supe_anita8