Izrada uskrsnih golubica u Gradskoj knjižnici Kaštela

PODIJELI

Edukativna uskrsna radionica izrade golubica od srčike divlje smokve (golubicama se ukrašavaju maslinove grančice koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu) održana je u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu u subotu, 21. ožujka s početkom u 10.00 sati.

Brojnu okupljenu djecu, kao i sve ostale zainteresirane, voditelj edukativne uskrsne radionice Mario Matijević upoznao je s izradom golubice, ukrasom koji se izrađuje od srži mladice smokve i kojim se ukrašavaju maslinove grančice, koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu.

Upravo u proljeće, odnosno pred Uskrs, mladice smokve se pune sokovima, koje je potrebno uz pomoć tankog štapića izvući iz prerezanih grana. Za izradu jedne golubice, potrebno je iz srži mladice smokve, koja je mliječno-bijele boje, izvući tri srži duljine 4 do 8 cm, te ih potom posebnom tehnikom, uz pomoć tanke žice, saviti u oblik golubice. Ako srži dugo stoje na zraku, postaju lomljive i nepogodne za izradu golubica, pa ih je preporučljivo držati u vodi do izrade.

Iako je za izradu samo jedne golubice potrebno mnogo strpljivosti i kreativnosti, svi nazočni su uz pomoć Marija Matijevića uspjeli izraditi barem po jedan ukras kojim će okititi maslinovu grančicu, koju će odnijeti blagosloviti na blagdan Cvjetnice.

Osim s izradom golubica, Mario Matijević je nazočne upoznao i sa simbolikom bijele golubice u kršćanstvu. Naime, u Starom Zavjetu Noa je nakon potopa iz korablje poslao golubicu vidjeti je li se voda povukla. Vrativši se Noi, golubica je u kljunu donijela maslinovu grančicu, što je bio znak kako se Bog pomirio s ljudima. Ova simbolika je poslije prihvaćena u cijelome svijetu kao simbol mira.

Osim toga, u kršćanstvu je bijela golubica čest znak Duha Svetoga, jer se bijela golubica, prema Ivanovu Evanđelju, pojavila prilikom Isusovog krštenja u rijeci Jordan. – ispričao je Mario Matijević, koji je rekao kako se u njegovoj obitelji izrada golubica prenosi s “koljena na koljeno”, pa tako golubice već naveliko izrađuju i njegovi sinovi i supruga, pri čemu svi zajedno uživaju u njegovanju ove uskrsne tradicije.

Tekst: R. Dobrić
Fotografije: Dragan Kovač