Gradska knjižnica Kaštela uz književnu večer „Čitaj knjigu“ privukla u Kaštela brojne zaljubljenike u knjigu i čitanje

PODIJELI

Književna večer “Čitaj knjigu” uz Alis Marić, Ingrid Divković, Kate Mitchell i prof. Živka Skračića, koju je Gradska knjižnica Kaštela organizirala kao uvod u Mjesec hrvatske knjige, privukla je u četvrtak, 13. listopada u Muzejski prostor Podvorje u Kaštel Sućurcu brojne zaljubljenike u knjigu i čitanje, koji su na književno događanje pristigli iz Kaštela, Solina, Splita i Trogira.

U uvodnoj riječi okupljenima se obratila ravnateljica GKK Renata Dobrić, rekavši kako „ovoliki broj okupljenih zaljubljenika u pisanu riječ govori više od tisuću riječi“.

-Veliko mi je zadovoljstvo što je ova književna večer uz strastvenu zaljubljenicu u knjige, gđu. Alis Marić i njen projekt „Čitaj knjigu“ organizirana upravo u povodu otvaranja ovogodišnjeg „Mjeseca hrvatske knjige“. Sve nas koji smo se ovdje večeras okupili povezuje strast prema čitanju, pa vam mogu samo reći: „Uživajmo svi zajedno!“

U sklopu književne večeri, koja se uistinu mogla nazvati “poslasticom za sve zaljubljenike u knjigu“, Alis Marić, autorica najčitanijeg hrvatskog bloga o knjigama “Čitaj knjigu” ukratko je nazočnima prepričala kako je svoju najveću životnu strast – čitanje, pretvorila u posao, koji ujedno za nju predstavlja pravi užitak. Upoznavši nazočne s nastankom njenog nadaleko čitanog i popularnog bloga te najčitanije Facebook stranice o knjigama “Čitaj knjigu“, gđa. Marić ispričala je sve i o početku suradnje s gđicom Ingrid Divković, autoricom knjiga “Knjiga za divlju ženu” i “J..e li vas ego”.

O izvrsnoj suradnji s „njenom Alis“ govorila je i Ingrid Divković osobno, prepričavši nazočnima kako je tekao „životni put“ njene prve knjige intrigantnog naslova „J..e li vas ego“ te kako je nastala njena druga knjiga, u kojoj čitateljicama poručuje: „Divlja žena – Ti si ta!“. Okupljeni su tijekom večeri saznali i kako je upravo gđa. Marić najzaslužnija što je prva Ingridina knjiga do sada doživjela nekoliko izdanja, a suradnice su najavile i kako će se uskoro motivirajući i poučni citati Ingrid Divković naći na bocama „Jane“.

citaj-knjigu-gkk-2016-10

-Došlo je vrijeme da Hrvati počnu cijeniti svoje, pa je logično da boce hrvatske vode „Jana“ ukrašavaju citati hrvatske autorice. Uskoro planiram pokrenuti i biblioteku „Čitaj knjigu“, u sklopu koje će po mojoj preporuci biti prevedeni i objavljeni svjetski bestselleri, koje Hrvati zaslužuju pročitati na hrvatskom jeziku. – istaknula je gđa. Marić, govoreći o brojnim idejama vezanim uz knjigu i čitanje, koje će uskoro pretvoriti u stvarnost, a kojih joj, kako je brojna publika mogla primijetiti, ni najmanje ne nedostaje.

-Nikada nemojte odustati od svojih snova, poručila je Alis Marić, predstavivši još jedan projekt – „Knjige i vino“, nakon čega se u razgovor uključio i prof. Živko Skračić, autor knjige “Bobu bob”, enolog i publicist iz Srednje škole “Braća Radić” u Kaštel Štafiliću, koji je kao vrsni poznavatelj vina – govoreći na duhovit način o kaštelanskim vinima i o vinima općenito, od brojnih okupljenih pobrao veliki pljesak.

Upoznavši okupljene zaljubljenike u knjigu uz koji književni žanr je najbolje pijuckati koje vino, prof. Skračić je okupljene nasmijao rekavši kako je, što se tiče izbora vina, ipak najteže impresionirati Kaštelanke.

-Kaštelanku možete odvesti u vrhunski restoran i naručiti najbolje i najskuplje vino, a ona će, nakon kušanja, reći: „Ma lipo, je, ali da ti samo znaš kakvo je moj dida vino radija!“

Nazočne je riječima o svom životu i pisanju uspjela nasmijati i Kate Mijić, osvrnuvši se na činjenicu kako je mediji vole nazivati “hrvatskom kraljicom ljubavnih romana”, a ona je samo žena, majka, baka i radnica, koja se trudi uživati u svemu što u životu radi, jer sve radi sa strašću. Kate Mijić je s Alis Marić porazgovarala i o najnovijem ljubavnom romanu „Potrgani veo“, istaknuvši kako i ovaj roman pripada „dalmatinskom ciklusu“ ljubavnih romana, kroz koje nastoji čitatelje upoznati s prekrasnim gradovima i mjestima u Dalmaciji, odnosno s hrvatskom materijalnom i nematerijalnom baštinom.

Nakon što je nazočne upoznao s vinom koje je za književno-vinsku večer Knjižnici poklonila Srednja škola „Braća Radić“ te rekavši ponešto o kaštelanskim autohtonim jelima i o kaštelanskom kolaču od rogača, kojega je osobno donijela ravnateljica spomenute škole, gđa. Marija Kezele, prof. Skračić je gđi. Marić poklonio svoju knjigu „Bobu bob“, u kojoj su tiskane njegove gastro kolumne.

Večer je nastavljena u opuštenom ozračju uz kušanje kaštelanskog kolača od rogača i kaštelanskog vina napravljenog u SŠ „Braća Radić“, te uz potpisivanje knjiga i druženje s autoricama. U svakom slučaju, baš kao što su svi nazočni komentirali: Ovo je bila jedna prekrasna kaštelanska književna večer, kakvu bi Gradska knjižnica Kaštela trebala uskoro ponovno organizirati“.