Gradska knjižnica Kaštela: “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđa srca obraduj!”

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela priključila se i ove godine obilježavanju Međunarodnog dana darivanja knjiga, te od 03. do 14. veljače organizira akciju prikupljanja i darivanja slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Pozivamo djecu i odrasle da očuvane slikovnice koje su djeca pročitala i/ili prerasla donesu u bilo koji od šest odjela Gradske knjižnice Kaštela te da iste ostave u kutijama za darovane slikovnice. Sve prikupljene slikovnice GKK će proslijediti potrebitima – Domu za djecu Miljenko i Dobrila, dječjim odjelima bolnica ili djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Za vrijeme prikupljanja slikovnica, u vremenu od 03. do 14. veljače, u svim odjelima GKK bit će organizirane igraonice – čitaonice, u sklopu kojih će knjižničari, učenici, studenti  i predstavnici nakladničkih kuća čitati djeci, kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno, jer obogaćuje dječju maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Obilježite Međunarodni dan darivanja knjiga darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz roditeljsko objašnjenje koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, učimo djecu koliko je lijepo i važno pomagati.

U Hrvatskoj oko 1 700 jednogodišnjaka te oko 800 trogodišnjaka nema niti jednu slikovnicu. (UNICEF-ovo anketno istraživanje provela je agencija Ipsos Puls 2012. godine, a u istraživanju je sudjelovao 1621 roditelj.)