Glazbeni vremeplov: Priča o Nirvani

PODIJELI

Glazbeni vremeplov: Priča o Nirvani

Kurt Cobain je upoznao Chrisa Novoselicha u malom gradu Aberdeenu udaljenom oko 150 kilometara od Seattlea. Novoselich je porijeklom bio iz normalne obitelji dok je Cobainovo odrastanje obilježio razvod roditelja, a on je živio kod razne rodbine. Volio je slušati Beatlese, a poslije toga i heavy metal. Naposlijetku se pronašao u američkom hard core punku te u punk bendovima započinje svoju glazbenu karijeru.

Na početku karijere Cobain svira bubnjeve, a Novoselich bas gitaru, a u bendu se stalno izmjenjuju razni gitaristi i pjevači. Do prekretnice dolazi kada odluče da će Cobain biti pjevač i gitarist. S bubnjarom Arronom Burkhartom formiraju bend Skid Row. Burkharta zamjenjuje Chad Channing, a bend 1987. godine mijenja ime u Nirvana.

  1. godine Nirvana počinje svirati na malim koncertima, a snimaju i prvi demo. Demo je stigao do indie izdavačke kuće Sub Pop s kojom Nirvana potpisuje ugovor za snimanje albuma.

Prvi singl s albuma Love Buzz je bio solidno primljen kod publike, ali tek kada je izašao njihov prvi album Bleech (1989. godine), Nirvana je postala poznatija. Album je snimljen za samo 600 dolara. Bleech se dosta pušta na studentskoj radio postaji, a bend održava i dosta koncerata.

Bleech se nakon nekog vremena prodao u 35.000 primjeraka i hit je na studentskom radiju što je dosta da velike izdavačke kuće pokažu interes za Nirvanu.

  1. godine na mjesto bubnjara Nirvane dolazi Dave Grohl, a bend sklapa ugovor za snimanje novog albuma s DGC izdavačkom kućom.
  2. godine izlazi Nevermind, album koji je promijenio sve. Singl Smells Like Teen Spirit se stalno pušta na MTV-u, a incicijalno izdanje albuma biva rasprodano u trenu. I prije je bilo pojedinih alternativnih rock pjesama koje su bile hitovi, ali nikad ranije nije jedan posve alternativan i žestok rock bend kakav je Nirvana postigao toliki uspjeh u popularnoj glazbi.

Velike izdavačke kuće odjednom daju priliku malim alternativnim rock bendovima što je prije Nirvaninog uspjeha bilo nezamislivo, a grunge pokret dobiva brojne sljedbenike diljem svijeta.

Slijede brojne turneje i kompilacijski album Incesticide 1992. godine.

  1. godine izdaju svoj treći studijski album In Utero. In Utero po zvuku nije bio nimalo mainstream album, ali je ipak postigao veliki uspjeh kod publike, a i glazbena kritika ga je hvalila, mada nije bio toliko uspješan kao Nevermind.

Bend se raspada 1994. godine nakon što je Kurt Cobain počinio samoubojstvo.

U povijest će ući kao jedan od najprodavanijih bendova svih vremena s više od 75 milijuna prodanih albuma i bend koji je alternativnoj glazbi otvorio put u mainstream. Njihov najpoznatiji singl Smells Like Teen Spirit je prodan u preko 8 milijuna primjeraka što ga čini jednim od najprodavanijih singlova svih vremena, a njihov najuspješniji album Nevermind je jedan od najprodavanijih albuma svih vremena s oko 30 milijuna prodanih primjeraka albuma.

Live album MTV Unplugged in New York, objavljen poslije smrti Kurt Cobaina je osvojio Grammy 1996. godine za najbolji alternativni glazbeni album, a bend je tijekom i poslije svog djelovanja dobio i brojne druge prestižne glazbene nagrade. 2014. godine Nirvana je primljena u Rock and Roll Hall of Fame.

Zahvaljujući Nirvani alternativni rock se afirmirao i biva prihvaćen kao kvalitetan glazbeni stil, koji od tada pa do danas ima svoje predstavnike u mainstream glazbi. Pitanje je bi li to bilo tako da nije bilo Nirvane i u tome je i najveća veličina ovog benda. Uz kvalitetnu glazbu koju su stvarali u mainstream su došli sa žestokim i alternativnim rock zvukom tzv. grungeom i otvorili put prema mainstremu i drugim bendovima takvog zvuka što je prije Nirvane bilo nezamislivo.

Studijski albumi:

Bleech (1989), Nevermind (1991), In Utero (1993), MTV Unplugged in New York (1994)

Hitovi:

Smeels Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, Pennyroyal Tea, All Apologies,Heart-Shaped Box, The Man Who Sold The World…

M. G.