Glazbena priča: The Rolling Stones

PODIJELI

Glazbena priča: The Rolling Stones

The Rolling Stones je britanski rock bend osnovan 1962. godine. Originalni članovi grupe: Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Bill Wyman i Charlie Watts. Kasnije su u bendu bili i Mick Taylor, Ron Wood i Daryl Jones.

Ni jedan rock bend nije uspio biti globalno popularan i konstantno aktivan više od 50 godina kao što su to The Rolling Stones, a i sada su u stanju napuniti najveće stadione i arene. U tom procesu su The Rolling Stones izrasli u prave rock ikone, a mješavina zvuka, izgleda i njihovog imidža u javnosti su postavili primjer kako jedan punokrvni rock bend treba izgledati.

Nije rijetkost da ih se naziva najvećim rock bendom svih vremena i iako se o tome može razgovarati, činjenica je da je imidž i ponašanje Jaggera i Richardsa bilo putokaz za brojne rock bendove koji su kopirali njihov imidž i bili pod utjecajem njihovog zvuka. Naime, Jaggerov i Richardsov imidž je postao stereotip za rock bendove.

Iako se na početku njihove karijere činilo kako nemaju potencijal za postati popularan band, ipak su u 1965. g. postali drugi najpopularnjiji britanski bend, odmah nakon The Beatlesa, te miljenici britanskih tinejdžera.

Dok su The Beatles imali uredne frizure, nosili usklađena odijela i bili simpatični i šarmantni The Rolling Stones su imali dužu kosu nego članovi The Beatlesa, svi su bili potpuno različito odjeveni i djelovali su poprilično zastrašujuće.

The Beatles su postajali sve popularniji, a The Rolling Stones su bivali sve veći buntovnici koji su imali problema sa zakonom zbog zlouporabe droga. Mada su i The Beatles koristili droge vješto su to skrivali od javnosti, ali dok su se The Rolling Stonesi sukobljavali sa zakonom, The Beatles-i su čak bili primljeni u Buckinghamsku palaču od strane britanske kraljice.

Rani radovi The Rolling Stonesa su bile uglavnom obrade probranih hitova velikana rock`n`rolla  i bluesa 1950-ih godina. Prekretnica se dogodila kada su, ponukani primjerom Lennona i McCartneya iz The Beatlesa, Jagger i Richards počeli raditi svoje pjesme. To je bila dobitna kombinacija koja je trajala godinama i još uvijek traje.

Godine 1965. Jagger i Richards su komponirali prvi vlastiti veliki hit, pjesmu (I Can`t Get No) Satisfaction. Te i slijedeće godine The Rolling Stonesi su „izbacili” pregršt hitova poput: ”Paint It Black”, ”19th Nervous Breakdown”, ”Get off My Cloud”, ”Have You Seen Your Mother, Baby” i ”Lady Jane”. Prvi originalni album The Rolling Stonesa je Aftermath koji je izdat 1966. g.

U vrijeme art-popa i psihodelije i vrhunca stvaralaštva The Beatlesa mračniji zvuk The Rolling Stonesa nije dobivao osobitu pozornost publike. Okušali su se i s psihodeličnim zvukom na albumu  Their Satanic Majesties Request, ali bez većeg uspijeha. Uz to ih je problematično ponašanje i kršenje zakona dovelo do toga da su češće bili na sudu i u zatvoru nego snimali pjesme i održavali koncerte.

S vremenom se ukus publike mijenja i mračniji zvuk dobiva na popularnosti, a The Rolling Stones „lansiraju” hit singl ”Jumping Jack Flash” i album Beggars Banquet gdje se vraćaju svojim blues i rock korijenima. Mijenjaju Jonesa za Mick Taylora koji je virtuoz na gitari, kreću na turneju i postaju prvoklasna koncertna rock atrakcija, po čemu su ostali poznati cijelo vrijeme svoga djelovanja.

Razdoblje između ”Jumpin Jack Flash-a” i dvostrukog albuma Exile On Main Street (izdatog 1972. g.) je njihov stvaralački vrhunac. U tom periodu objavljuju i albume Let It Bleed (1969. g.) i Sticky Fingers (1971. g.).

Kvaliteta njihove glazbe počinje opadati nakon albuma Exile On Main Street. Jagger postaje pripadnik visoke klase, a Richards teški ovisnik o drogi. Albumi nakon Exile On Main Street nisu po kvaliteti na nivou njihovih prethodnih albuma, mada i dalje rasprodaju koncertne turneje.

Bend se nakratko raspao krajem 80-ih, a Jagger i Richards su izdali solo albume koji su podbacili. 1989. g. bend je opet skupa i izdaje album Steel Wheels i ide na turneju.

Nakon što su članovi Stonese „došli u godine“, mnogi su dolazili na koncerte kako bi provjerili jesu li The Rolling Stones još uvijek najveća koncertna rock atrakcija, i generalno mišljenje je bilo da jesu.

The Rolling Stonesi su dobili najveće nagrade koje glazbenici mogu osvojiti kao npr. Grammy, a Jagger je čak proglašen vitezom. Tijekom karijere su prodali oko 240 milijuna kopija albuma šta ih čini jednim od najpopularnijih glazbenika svih vremena.

Albumi:

The Rolling Stones (England`s Newest Hit Makers) (1964), 12 x 5 (1964), The Rolling Stones No. 2 (1965), The Rolling Stones, Now! (1965), Out Of Our Heads (1965), December`s Children (And Everybody`s) (1965), Aftermath (1966), Got Live If You Want It! (1966), Between the Butttons (1967), Flowers (1967), Their Satanic Majesties Request (1967), Beggars Banquet (1968), Let It Bleed (1969), Get Yer Ya-Ya`s Out! (1970), Sticky Fingers (1971), Exile on Main St. (1972), Goats Head Soup (1973), It`s Only Rock`n`Roll (1974), Black and Blue (1976), Love You Live (1977), Some Girls (1978), Emotional Rescue (1980), Tatooo You (1981), Still Life (1982), Undercover (1983), Dirty Work (1986), Steel Wheels (1989), Flashpoint (1991), Voodoo Lounge (1994), Stripped (1995), Bridges to Babylon (1997), No Security (1998), Live Licks (2004),  A Bigger Bang (2005), Shine a Light (2008), Blue&Lonesome (2016).

Hitovi:

Jumpin Jack Flash, Sympathy for the Devil, (I Can`t Get No) Satisfaction, Paint It Black, Gimme Shelter, Honkey Tonk Women, Miss you, Angie, Wild Horses, Ruby Tuesday, Under My Thumb, Get off of My Cloud.

Pripremio: M. Grgin