Glazbena priča: Green Day

PODIJELI

Glazbena priča: Green Day

Green Day je nastao kada su prijatelji iz djetinjstva Billie Joe Armstrong (gitarist, pjevač) i Mike Dirnt (pravo ime Mike Pritchard, basist) u dobi od 14 godina osnovali bend Sweet Children. Bend je iz Kalifornije, SAD–a. Godine 1989. bendu se pridružio Al Sobrante (bubnjar) i bend mijenja ime u Green Day. Iste godine bend izdaje svoj prvi EP 1000 Hours za malu izdavačku kuću Lookout! Records, a isti je dobro prihvaćen u lokalnoj punk sceni. Godinu dana kasnije, u travnju 1990. g., bend izdaje svoj prvi album 39/Smooth.

  1. godine album 39/Smooth s dodatnih 9 pjesama je izdan na CD-u pod nazivom 1,039 Smoothed out Slappy Hours. Poslije toga bend odlazi na svoju prvu turneju. Nakon turneje bubnjar Al Sobrante napušta bend, a zamjenjuje ga Tre Cool (pravo ime Frank Edwin Wright III).
  2. g. bend izdaje svoj drugi album Kerplunk! Do 1993. g. bend prodaje oko 55.000 kopija svakog od svoja dva prva albuma što je za tadašnju punk scenu bio velik broj prodanih albuma. Taj uspjeh je zainteresirao velike izdavačke kuće i bend je potpisao ugovor s Reprise izdavačkom kućom.

U proljeće 1994. g. Green Day izdaje album Dookie koji odmah postiže uspjeh, a tome je pomoglo i što je MTV učestalo puštao spotove Longwiew i Basket Case.

Drugi singl s albuma Basket Case je proveo pet tjedana na vrhu američke moderne rock top liste. Na koncertu Woodstock 94 bend je imao izvrstan nastup što je pomoglo prodaji njihovog albuma Dookie. Četvrti singl s albuma Dookie naziva When I Come Around je proveo 7 tjedana na vrhu američke moderne rock top liste, a tijekom rane 1995. godine Dookie je samo na američkom tržištu prodan u preko 5 milijuna primjeraka, a sveukupno je poslije dostigao brojku od 8 milijuna primjeraka prodanih albuma u SAD–u. Ukupno je širom svijeta prodano oko 11 milijuna primjeraka albuma. 1994. g. su osvojili Grammy za najbolju alternativnu glazbenu izvedbu.

  1. g. izdaju album Insomniac koji nije ponovio uspjeh albuma Dookie, ali se ipak dobro prodavao pa je samo u SAD-u prodano nekoliko milijuna primjeraka albuma.
  2. g. izdaju album Nimrod, a album je bio dobro prihvaćen i od strane publike i kritike te je to njihov najuspješniji uradak do tada.

2000 g. je obilježio album Warning na kojemu je i singl Minority koji je nakon samo četiri tjedna od objavljivanja dospio na prvo mjesto Billboard-ove moderne rock top liste.

  1. g. izlazi album Shenanigans.

Vrijeme provode u studiju i snimaju 20 pjesama koje je netko ukrao. Bend nije želio ponoviti snimanje tih pjesama već je počeo snimati novi materijal. Rezultat je bio impresivan. Album American Idiot je bila punk/rock opera koja se smatra njihovim najboljim uratkom te je dobio Grammy za najbolji rock album 2005. g. Singl American Idiot je osvojio vrhove top lista širom svijeta, a album ima i političku poruku i reakcija je benda na stanje u američkoj pop kulturi.

Pod imenom Foxboro Hot Tubs rade projekt koji je album u stilu rock and rolla 60-ih godina.

Nakon tog projekta, 2009. g. kao Green Day nastavljaju s još jednom punk/rock operom 21 Century Breakdown. Album je bio uspješan, mada ne kao American Idiot.

Za 2012. g. pripremili su čak 3 albuma naziva ¡Uno!, ¡Dos!, ¡Tré!.

  1. g. su primljeni u Rock’n Roll Kuću slavnih.

Revolution Radio album je opet „poharao“ vrhove top lista širom svijeta 2016. g.

Album Father of All… izlazi 2020. g. i odstupa po zvuku od zvuka koji je obilježio većinu karijere Green Day-a.

Studijski albumi:

39/Smooth (1990), Kerplunk! (1992), Dookie (1994), Insomniac (1995), Nimrod (1997), Warning (2000), Shenanigans (2002), American Idiot (2004), 21 Century Breakdown (2009),
¡Uno!
 (2012), ¡Dos! (2012), ¡Tré! (2012), Revolution Radio (2016), Father of All…(2020)

 Hitovi:

When I Come Around, Longview, Basket case, Minority, American Idiot, Wake Me up When September Ends, Bang Bang, Warning, Boulevard of Broken Dreams, 21 Guns

I poslastica za kraj…

Prije tjedan dana bend je objavio video s obradom velikog hita grupe Blondie “Dreaming”. Uživajte!

Pripremio: M. G.