GKK virtualno predstavlja: Slikovnica Gusarska priča Lidije Sopjanac i Julija Jelaske

PODIJELI

Gusarska priča – naslov je razigrane, duhovite i bajkovite slikovnice osječke autorice Lidije Sopjanac i splitsko-zadarskog ilustratora Julija Jelaske koja je nedavno tiskana u izdanju zadarskog Ogranka Hrvatskoga književnog društva.

Lidija Sopjanac je višestruko nagrađivanja pjesnikinja, dok je Julije Jelaska poznati hrvatski slikar i grafičar, grafički i web dizajner, strip crtač, karikaturist i ilustrator, koji je u posljednje vrijeme najpoznatiji u javnosti po stripu Majstori baluna o povijesti Nogometnog kluba Hajduk, koji se objavljuje na mrežnim stranicama zadarskoga Narodnog lista, a trebao bi biti tiskan do kraja godine.

Autori slikovnice Lidija Sopjanac i Julije Jelaska spremno su se odazvali pozivu Gradske knjižnice Kaštela koja je poželjela organizirati virtualno predstavljanje slikovnice Gusarska priča, a njima su se u virtualnom predstavljanju pridružili i Nikola Šimić Tonin, pjesnik, pripovjedač, romanopisac, dramski pisac, pisac za djecu, pisac udžbenika, esejist, književni, likovni i dramski kritičar te Krešimir Šokčević, prof. hrv. jezika i književnosti i povijesti i dipl. knjižničar iz Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Uživajte u virtualnom predstavljanju slikovnice Gusarska priča, a autore ćemo uskoro ugostiti u Kaštelima, naravno, u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela.

Slikovnicu možete posuditi u svim odjelima GKK, a naručiti je možete putem elektronske pošte na adresama: julijejelaska1@gmail.com  nikola.simic.tonin@gmail.com i  l.sopjanac@gmail.com

Nikola Šimić Tonin: O slikovnici Gusarska priča

PRVOKNJIGA MAŠTOPLOVA

Gusarska priča: Tekst Lidija Sopjanac. Ilustracije Julije Jelaska. Nakladnik Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2020.

Slikovnica je prva djetetova knjiga, Prvoknjiga, u kojoj je priča upotpunjena ili proširena i obogaćena ilustracijama. Uz riječi pričo-pričaša svaka slika – ilustracija, govori tisuću riječi. No, priča može biti ispričana i bez riječi (samo slikama) ili su slike nanizane kao pojmovi koje dijete razgledava, prepoznaje, imenuje i priča o njima. Ako se radi o dobroj i vrijednoj slikovnici, a ovdje se itekako radi o dobroj i vrijednoj slikovnici u pravilu su imena autora i ilustratora navedena na naslovnici.

Ova slikovnica potpisana je izuzetnim autorskim imenima:

Tekst: Lidija Sopjanac

Lidija Sopjanac je afirmirana pjesnikinja i ta pjesnička nit vuče se slikovnicom, veze čudnovate zgode i nezgode gusara u maštovitoj i nezaboravnoj avanturi i kao avanturistički film kroz Lidijine riječi nižu se slike pustolovine dočarane u mašti uvlače nas u pamtljivu i nezaboravnu avanturu i ostavljaju bez daha. Koje se dijete nije igralo i još uvijek se ne igra gusara? Plovi u mašti beskonačnim morima, posjećuje zagonetkama zaogrnute puste otoke u beznađima morske pučine svakojakim iznenađenjima sklonim. Sve to i još mnogo toga više ova je slikovnica koja nas poziva na maštoplov. Otvorimo korice slikovnice i zaplovimo.  Mnoga djeca već jesu. A mi „odrasli“ provjerimo je li što od djetinjstva, djeteta, u nama ostalo.

Ilustracije: Julije Jelaska

Slikovnica je kao ptica. Ima dva krila, tekst i ilustraciju. Bez jednoga i drugoga ne može poletjeti, možda i može, ali nije to taj let. E kad se ilustracija uzme Julije.

Julije Jelaska ima 51 godinu, slikar i grafičar, primijenjeni umjetnik, grafički i web dizajner, ilustrator karikaturist i strip crtač s međunarodnom reputacijom, objavljivan u RH i inozemstvu i višestruko nagrađivan. Od slikarstva i crtanja do 19. samostalnih izložbi, te oko 400-tinjak s Hrvatskim društvom karikaturista. Bavi se pomalo umjetničkom fotografijom. Živi i radi u Zadru i Splitu.

Ilustratorski rukopis rečenog vidljiv je i u ovoj slikovnici same gornje umjetničke razine. Želim vjerovati kako neće promaći struci, stručnom oku, jer govori o zrelom i osebujnome samosvojnome ilustratoru koji još uvijek nije dobio mjesto u svijetu ilustracije koje neupitno zaslužuje, mjesto u samome vrhu hrvatske ilustracije, a i šire.

Koja to slikovnica ne bi poželjela ova i ovakva krila? Raskrilite je i poletite u svijet mašte zajedno s njom, kroz gusarske avanture, Gusarskim pričama.

Nikola Šimić Tonin