Festival slikovnice, bajki i priča

PODIJELI

Gradska knjižnica Kaštela organizira Festival slikovnice, bajki i priča 

GKK ove godine po prvi put u ponedjeljak 29. svibnja 2017. g. organizira Festival slikovnice, bajki i priča. Festival će biti otvoren u 11 sati izložbom Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba pod naslovom “Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“ autora dr. sc. Štefke Batinić i dr. sc. Berislava Majhuta, a zatim će biti predstavljene slikovnice Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” iz Šibenika.

S početkom u 12.30 sati dr. sc. Štefka Batinić, knjižničarska savjetnica i kustosica Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba održat će predavanje pod nazivom “Kako su odgajale slikovnice: Rani odgoj u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća”, a isto obuhvaća razdoblje do 1945. godine. Predavanje će biti popraćeno izložbom s 28 velikih panoa na kojima je prikazano jedanaest tematskih cjelina, a koje su rezultat analize slikovnica s različitih aspekata.

Radionicu za djecu “Ilustracija slikovnica” također će održati gosti iz Hrvatskog školskog muzeja iz Zagreba. Nakon što poslušaju priču iz klasične dječje slikovnice o zdravlju, učenici će na temelju pročitanih dijelova sami osmisliti i ostvariti prigodnu i s temom povezanu ilustraciju, a završni uradak – potpuno nova i jedinstvena slikovnica ostat će u trajnom vlasništvu djece. Nakon uspješnih likovnih izvedbi učenici će isprobati i starinske školske odore, a svi zajedno će naučiti ponešto o školskom ustroju, pravilima ponašanja i kaznama i nagradama iz vremena naših djedova i baka.

Predstavljanje slikovnice “Dogodovštine puhice Sare” zadarskog autora Ante Jergana i ilustratora Julija Jelaske održat će se s početkom u 15.30 sati. Radnja priče događa se na Velebitu, gdje puhica Sara živi sa svojom obitelji. U potrazi za božićnim drvcem, puhica Sara susreće se s čarima šume i vjetrovima burom i jugom, koji joj čiste put prema kući u snježnoj noći. U bajci je prikazan i negativan lik štakora, kojemu gradsko vijeće puhova oprašta prijestupe i dopušta ostanak u malenom selu puhova…

Ista slikovnica bit će predstavljena i u odjelu GKK u Kaštel Lukšiću s početkom u 17 sati, dok će slikovnica „Kako je jabuka ukrala proljeće“ Andree Debak biti predstavljena u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome s početkom u 14.45 sati.

Festival slikovnice, bajki i priča bit će zatvoren uz program U svijetu bajki i priča (Andrijanina bajkaonica). Bajke i priče pripovijedat će Andrijana Vicković, glumica HNK Split, a svu djecu koja dođu odjevena u omiljene likove iz bajki i priča Nakladnička kuća Alfa iz Zagreba nagradit će prigodnim poklonima. Andrijanina bajkaonica započinje u 17 sati.

U sklopu prvog kaštelanskog Festivala slikovnice, bajki i priča svi zainteresirani moći će u vremenu od 11 do 18.30 nabaviti slikovnice i knjige za djecu Nakladničke kuće ALFA d. d. po akcijskim cijenama s posebnim popustima.

Pokrovitelji prvog kaštelanskog Festivala slikovnica, bajki i priča su: Splitsko-dalmatinska županija i Nakladnička kuća Alfa d.d.

 

Gradska knjižnica Kaštela

organizira

Festival slikovnice, bajki i priča

 

ponedjeljak, 29. 5. 2017.

Muzejski prostor Podvorje, Nadbiskupski kaštel, Gospojska štrada 1, Kaštel Sućurac

11.00 Otvaranje izložbe “Od slikovnjaka do Vragobe – hrvatske slikovnice do 1945.“ (Autori: Štefka Batinić i Berislav Majhut / Hrvatski školski muzej – Zagreb)

11.30 Predstavljanje slikovnica Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” – Šibenik

12.30 Predavanje Štefke Batinić: “Kako su odgajale slikovnice: Rani odgoj u Hrvatskoj na početku 20. stoljeća” (Hrvatski školski muzej – Zagreb)

14.00 Radionica za djecu “Ilustracija slikovnica” (Hrvatski školski muzej – Zagreb)

15.30 Predstavljanje slikovnice „Dogodovštine puhice Sare“

17.00 U svijetu bajki i priča : Andrijanina bajkaonica

Bajke i priče pripovijedat će Andrijana Vicković, glumica HNK Split.

Djecu koja dođu odjevena u omiljene likove iz bajki i priča Nakladnička kuća Alfa iz Zagreba nagradit će prigodnim poklonima.

11.00 –  18.30 Predstavljanje i prodaja slikovnica i knjiga za djecu Nakladničke kuće ALFA d. d. po akcijskim cijenama s posebnim popustima

 

Dječji odjel GKK – Kaštel Stari

14.45 Predstavljanje slikovnice „Kako je Jabuka otkrila proljeće“

 Odjel GKK – Kaštel Lukšić

17.00 Predstavljanje slikovnice „Doživljaji puhice Sare“