Epska priča o zabranjenoj ljubavi – Stefan Hertmans: Obraćenica

PODIJELI

Stefan Hertmans: Obraćenica

Fraktura, 2019.  

Flamanski književnik Stefan Hertmans autor je romana, priča, eseja, kazališnih tekstova i brojnih pjesničkih zbirki. Svjetsko je priznanje stekao romanom „Slikar i rat“, međunarodnim bestselerom prevedenim na dvadesetak jezika.

Njegov roman „Obraćenica“ neobična je povijesna priča napisana prema istinitom događaju. Hertmans je, naime, dvije godine istraživao prije nego što je počeo pisati knjigu.

Radnja romana odvija se u 11. stoljeću u Francuskoj, pred sam početak križarskih ratova.

Sedamnaestogodišnja kršćanka Vigdis Adelais, kći bogatog Normana iz Rouena, ljepotica je produhovljenih crta lica i za tadašnje vrijeme veoma obrazovana djevojka. Uči latinski, ide na poduke iz pjevanja, zna tkati i kuhati. Uz to je djevojka koja se voli družiti, smijati pa čak i jahati što je u njeno vrijeme djevojkama zabranjeno. Otac je namjerava dobro udati i tako povećati bogatstvo svoje obitelji.

Jednoga dana na povratku kući u pratnji guvernante, Vigdis ugleda židovskog mladića koji joj se nasmiješi. Pogledi im se sretnu i u tom trenutku Vigdisin se život nepovratno mijenja. Zaljubljuje se u rabinovog sina Davida Todrosa i njih dvoje se, usprkos zaprekama, tajno sastaju i odluče zajedno pobjeći.

Brak kršćanke i Židova u njihovo je vrijeme bio nezamisliv, a nezamislivo je bilo i da djevojka sama odlučuje za koga će se udati.

Je li moguće da su bili toliko zaluđeni jedno drugim i nisu razmišljali o posljedicama svojih postupaka?!

Vigdis za sobom ostavlja sigurnost, bogatstvo i ugled i odlazi u nepoznato. Sve što se u njihovom kasnijem životu događa tragičan je splet okolnosti koje ni jedno od njih ne može kontrolirati.

David i Vigdis u tajnosti kreću na mukotrpan, devet stotina kilometara dug put u Narbonnu, Davidov rodni grad.

U Narbonni Vigdis dobiva vjersku poduku, obraća se na židovstvo, udaje i postaje Hamutal. Miran život mladog para ne traje dugo jer u grad dolaze vitezovi njezinog oca koji je traže. Ukoliko je pronađu, njoj prijeti odlazak u samostan, a njemu smrt.

David i Hamutal, koja je već u poodmakloj trudnoći, bježe u planinsko mjestašce Monieux. Tu na neko vrijeme pronalaze svoj mir i postaju roditelji dječaka i djevojčice.

U nastavku romana pratimo tragičnu sudbinu Hamutal koja nakon pogroma Židova ostaje bez muža kojeg ubijaju kršćani koji se uz blagoslov pape Urbana II. spremaju za odlazak u Jeruzalem. S malom bebom i takoreći bez ikakvih sredstava, kreće na dug i opasan put. Preko Marseja, Aleksandrije, Kaira, Fustata pa natrag u Francusku, Hamutal traži svoju djece koju su kršćani odveli sa sobom.

Kroz cijeli roman Vigdis, odnosno Hamtal ni jednom ne progovara, ali je njezina šutnja bremenita.

Roman je pisan u dokumentarističkoj formi. Čitatelj skupa s autorom kreće na put kojim je Hamutal pošla. Rekonstruirajući životni put junakinje, Hertmans postavlja pitanja na koja često ni sam nema odgovore.

„Obraćenica“ je epska priča o ženi koja se obraća na židovstvo, ali pri tom u svojoj nutrini ne prestaje biti kršćanka. Ta podvojenost, ali i velike životne tragedije obilježavaju njezinu sudbinu.

Pripremila: J. B.