Elizabeth Gilbert: JEDI  MOLI  VOLI

PODIJELI
smart

Elizabeth Gilbert: JEDI  MOLI  VOLI

Elizabeth Gilbert je američka je spisateljica i novinarka rođena 1969. god. u Connecticutu. Najpoznatija je po svojem memoarskom romanu „Jedi moli voli“ objavljenom 2006. god. Knjiga je prodana u više od 12 milijuna primjeraka i prevedena na više od 30 jezika. Roman Jedi moli voli ekraniziran je 2010. god. s velikim uspjehom. Spisateljica Elizabeth Gilbert dobitnica je nagrade: “Goodreads Chois” za najbolju povijesnu fikciju. Osim “Jedi moli voli” iznimno su čitani i popularni i ostali njeni romani: “Sudbonosno da”, “Velika magija”, “Signatura svih stvari”, “Grad djevojaka” i drugi.

U memoarskom romanu “Jedi moli voli” spisateljica Elizabeth Gilbert nam kazuje svoju životnu priču. Ona se nalazi u svojim tridesetim godinama i ima sve što jedna žena može poželjeti (uspješnu karijeru,supruga,lijepu kuću), no umjesto da je sretna i zadovoljna,ona se osjeća zarobljeno,hvataju je očaj i panika. Elizabeth odlučuje napustiti taj naizgled savršen život i kreće u potragu za onim šta ona stvarno želi u životu i što je čini istinski sretnom. Godinu dana traje njena potraga za smislom i esencijom života. Obilazi i posjećuje tri zemlje, upoznaje različite načine života, njihova vjerovanja, njihove kulture i običaje. Početna stanica njenog putovanja je Italija, koja joj nudi neizmjerne užitke i uči je kako se prepustiti svim osjetilima. Zatim slijedi mistična Indija gdje u ašramu nastoji spoznati kako uroniti u život i prepustiti se nečem moćnijem od ovozemaljske stvarnosti. Za kraj ostaje egzotični otok Bali. Na njemu pokušava pronaći ravnotežu između onog duhovnog, iskonskog u nama i ovozemaljskog. U međuvremenu joj se dogodi i prekrasna ljubavna čarolija.

Životna priča Elizabeth Gilbert bila je nadahnuće mnogim ženama da donesu bitne odluke koje im iz temelja mjenjaju živote. Spisateljica je zaista postala uzor svim ženama koje istinski žele provesti promjene u svojim životima.Memoari Elizabeth Gilbert postali su tako pravi književni fenomen. Roman “Jedi moli voli” postao je jedan od najprodavanijih i najdražih romana našeg vremena.

I zato, od srca preporučujemo ovu inpirativnu, nadahnjujuću i pozitivnu priču. Napisana je iznimno duhovito i inteligentno i namijenjena je svima koji su se ikada osjećali tužno, izgubljeno, potrošeno, ili su ipak pomislili da mora postojati bolji, sretniji put.

Pripremila: K. Modrić