Ekološka slikovnica – Lara Hawthorne: Alba – riba koja živi sto godina

PODIJELI

Ekološka slikovnica – Lara Hawthorne: Alba – riba koja živi sto godina                             

Planetopija,2019.                                                               

Prekrasno ilustrirana, ekološki osmišljena slikovnica za djecu, osvojila nas je pričom o Albi, ribi koja živi sto godina.

Njezino životno putovanje započinje pričom o koraljnom grebenu, gdje je i živjela.

Priča o Albi, ujedno je i priča o životu prave ribe koju na engleskom zovu rougheye rockfish (što bi u prijevodu značilo – riba koja ima čudne oči i obitava na stjenovitom, morskom dnu). Na latinskom ćemo je pronaći pod nazivom –  Sebastes aleutianus.

Živi u dubinama Tihog oceana, a izgledom podsjeća na našu škarpinu.

Pronađena je u blizini Aljaske, gdje je doživjela nevjerojatnih 205 godina.

U velikom oceanu, razgranao se koraljni gradić u kojem je sve vrvjelo od života.

Točkasta školjka pružila je utočište, mladoj ribici Albi koja je voljela sakupljati svjetlucave predmete.

Kroz vrijeme koje je prolazilo, Alba je narasla i prikupila pregršt zanimljivih stvarčica. No, nažalost, predivan koraljni grad, stanovnici su počeli napuštati i tako je Alba ostala sama. Bezuspješno je tragala za lijepim predmetima kojih više nije bilo. Ustupili su mjesto, ružnim, nepoznatim oblicima. Jedan takav poput čudnovate školjke , svjetlucao je otkrivajući biser u sebi. Alba, koja je u svojoj potrazi otišla predaleko od svog doma, uspjela se nekako uvući u neobičnu školjku iz koje se više nije mogla pomaknuti.

Što se dalje s njom događalo, saznat ćete kad pročitate ovu zanimljivu ekološku priču iz koje ćete naučiti što znači ljubav prema prirodi i svemu što nas okružuje.

Otkrit ćete kako je dobrota male djevojčice utjecala na svijest ljudi koji su shvatili kako trebaju promijeniti svoje navike.

Udružili su se i očistili sve što su ne razmišljajući ostavljali i bacali u more. Gledajući sada sretnu ribicu Albu kako slavi svoj stoti rođendan u oceanu koji je  ponovno okupio svoje stanovnike, ne možemo ne zapitati se utječe li Albina sreća i na nas ljude kojima je potrebno samo malo osviještenosti kako bi i sami  uživali u prirodnim ljepotama.

Draga djeco, kada pročitate priču o Albi, ne zaboravite na predzadnjim stranicama slikovnice upoznati i Albine morske prijatelje: točkastu murinu, ribu maskirnog leptira, crvenotočkastog koraljnog raka, carskog anđela, veliku prstenastu hobotnicu, ružičastog morskog puža golača, ljubičastotočkastog koraljnog hlapa, listastog morskog zmaja, plavu zvjezdaču i ribu klauna.

Educirajte sebe i druge uz mali ekološki prilog o očuvanju mora.

Potrudite se svojim ponašanjem omogućiti i našim stanovnicima Jadrana život u čistom i nezagađenom moru koji ovisi koliko ćemo sami tome doprinijeti.

Pripremila: T. K. G.