DUHOVNA KNJIGA TJEDNA – Tihon Ševkunov: Nesveti sveti i druge priče

PODIJELI

TIHON ŠEVKUNOV: NESVETI SVETI I DRUGE PRIČE

Verbum, 2017.

Ova jedinstvena knjiga postala je jedan od najvećih svjetskih duhovnih bestselera našeg doba, najprodavanija knjiga u Rusiji nakon Biblije!

Uz svježinu i neposrednost svojstvenih živopisnom filmu, monah Tihon Ševkunov pripovijeda o tome kako se pri koncu studija režije, u vrijeme komunizma, nakon mučnih iskustava sa spiritizmom, približio pravoslavlju, obratio se i krstio te osjetivši monaški poziv ušao u jedini aktivni ruski pravoslavni samostan koji je ostao otvoren u komunizmu.

U nizu istinitih priča i anegdota, izvanredno živim i zanimljivim stilom, autor nas uvodi u svijet posljednih ruskih staraca, duhovnih učitelja koji su našli utočište u tom samostanu, a opisuje ga kao vjerodostojan svjedok.

Mudri starci, priprosti vjernici laici, mučenici gulaga, svećenici egzorcisti, svete lude – svi ti stvarni ljudi pred nama izranjaju i životnim primjerima sa svojim duhovnim učenjem nas obogaćuju. Monah, otac Tihon (sada biskup, poznati arhimandrit) vodi nas u potragu za skrivenim Bogom, dalekim, a opet tako bliskim.

Tihon tako veli kako je Bog stvorio svemir poradi čovjeka.

Ovdje ću spomenuti i jednu meni jako zanimljivu priču – blagopokojni ukrajinski redatelj i glumac Sergej Bondarčuk, koji je živio i umro u prošlom stoljeću, jako je teško umirao  zadojen učenjem iz Tolstojeva „Rata i mira“. Sergej je dobio Oscara za režiju kao najbolji strani film, a nosio je i gl. ulogu Pjera Bezuhova. Pisac ove knjige ga je vratio izvornom kršćanstvu i sve su more prestale. Umro je u miru Božjem. Jedno je fikcija, a drugo jedinstvena Biblija.

Za kraj jedna zanimljivost – otac Tihon je duhovnik i privatni ispovjednik ruskog predsjednika Putina!

Pripremila: M. Biljak