Dragan Kovač i Robert Marić: RIČI I SLIKE

PODIJELI

RIČI I SLIKE

Poezija – DRAGAN KOVAČ

Fotografije – ROBERT MARIĆ

Kaštela, Ekograf, 2021.

UVODNA RIJEČ

Knjiga RIČI I SLIKE, zbirka poezije Dragana Kovača i mojih fotografija, mogla bi se slobodno nazvati korona-knjigom, jer ona je odredila uvjete pod kojima je knjiga nastajala. A zanimljivo je što je ona u prvotnom obliku nastala kao virtualna knjiga, te još zanimljivije da je bila i virtualno interaktivna – u ovom trenutku još se nismo vidjeli, ni kavu popili skupa Dragan Kovač i ja. Na svoj Facebook profil stavljao sam fotografije, a Dragan je počeo postavljati pokraj njih pjesme, i tako je počelo.

Još je možda zanimljivo, a možda i nije, da u ovoj knjizi nisu moje Riječi nego Slike, Draganu je to bolje pošlo za rukom, iako je i sam majstor fotografije, pa smo i tu “poremetili poredak”.

Također bi besmisleno bilo, iako je nekada možda i uspjelo, fotografijama “pratiti” Draganove pjesme – jer mogla je to biti zamka da ispadnem naivan, pa i glup, zato sam ih (fotografije) uglavnom pustio neka slobodno šetaju knjigom, od stranice do stranice i stanu uz koju pjesmu žele.

Nismo se nadali ovako brzo realizirati papirnato izdanje, pomirivši se s virtualnom zbirkom, koja još nije bila uređena. Ali, eto, nikad ne znaš, treba željeti, valjda, pa se i ostvari.

Želim u Draganovo i svoje ime od srca zahvaliti našoj istaknutoj spisateljici Nataši Jukić, koja se rado odazvala mojoj molbi i napisala Uvodnik.

Uključujući i nakladnika i tiskara Ivicu Antunovića, ovom knjigom dajemo kaštelanski pečat i doprinos Godini čitanja našem gradu.

Ovaj uvod završit ću stihovima Dragana Kovača:

Zasadit ću osmijehe

ulicom dok koračam

i krenut ću misliti

ne misliti ružno

R. M.

PREDGOVOR

Poezija proizlazi iz hrabrosti. One duboke kroz koju izlijemo dušu, vlastite misli i osjećaje svijeta u kojem jesmo. Dragan Kovač suptilno kroz stihove izlijeva sebe, nimalo dozirano daruje se svijetu. Mozaik riječi koje oplahuje ljubav prema samom životu, majci, prijateljima, ljepoti u svemu i svima, čak i boli koja nas neminovno oplahuje dok koračamo kroz naše dane. Donijeti osjećaj bivanja kroz stihove o kamenu, konobi, „dalmatinskom riči“ obojani čistom emocijom poete, mogu samo majstori koji su uklonili svjetovne prepreke tuđih očekivanja. Oni koji su u simbiozi sa samim sobom i svime što živi i diše.

Impresivne fotografije Roberta Marića čine ovu zbirku bajkom. Onom u koju se ušuškamo kad hladni zamasi vjetra dodirnu dušu. Dubina značenja, životnost koja iz njih progovara, nenametljiva su lekcija o ljepoti. O nesebičnosti ukradenog trenutka. O zahvalnosti.

Nisam subjektivna ako kažem kako je kohezija ove dvije umjetnosti, naoko različite, a toliko slične u namjeri da probude i osvijeste, svrhovita i smislena. I svakako je nešto, što se trebalo dogoditi. U obliku zbirke rođene kao dar svakome od nas. Da odškrinemo zaključana vrata vlastitih duša i dozvolimo ljepoti da nas obuzme.

Nataša Jukić

 

DRAGAN

KOVAČ

 

rodio se 24. 12. 1964. godine u Splitu. Živi u Kaštel Sućurcu, gdje završava osnovnu školu, te u Splitu srednju gradjevinsku školu.

Dragovoljac je domovinskog rata.

Od malih nogu trenira rukomet, najprije u svom Sućurcu, pa u Splitu, zatim u RK Kaštela, a rukomet je igrao aktivno do svoje 35. godine.

Nakon toga trenira djecu, te postaje i predsjednik kluba u Kaštel Sućurcu.

Ujedno osniva i prvu informatičku udrugu u Gradu Kaštela te uči djecu i odrasle osnovama rada na računalu. U suradnji s GKK, Muzejem grada Kaštela, Dječjim vrtićima izradjuje niz multimedijalnih cd-a: Kaštelanska abeceda, Miljenko i Dobrila, Kaštelanski bontončić, Naš grad Kaštela…

Osnivač je i Sućuračkog portala i osam godina objavljuje vijesti iz svog mjesta.

Aktivan je bio u kulturnom i sportskom životu, te je za svoj rad jedan od dobitnika skupne nagrade Grada Kaštela za rukomet i informatiku.

Piše i kratke priče i poeziju, koje objavljuje na svom Facebook profilu.

U suradnji s Robertom Marićem, u ovoj godini čitanja odlučuje se za izdavanje svoje prve zbirke poezije.

 

ROBERT

MARIĆ

 

objavio 15 knjiga, među kojima nekoliko romana, drama, zbirku aforizama. Autor je kultne predstave Keks i glad, te Los Ebetes.

Osnovao audio teatar Bizzzaaarrr, s kojim je snimio 10 satiričnih epizoda, koje su emitirane na HRT Radio-Split, te Radio Trogiru.

Pisao kolumne za Slobodnu Dalmaciju, Večernji list, Radio-Split, Portal Grada Kaštela…

Utemeljitelj i glavni urednik satiričnog godišnjaka Maškadur do 2020.

Uvršten u Antologiju hrvatskog aforizma i u Enciklopediju aforizama.

Zamjenik glavnog urednika Berekina.

Uređivao humorstički podlistak Rašpe u Trogirskom glasniku i bio ujedno i urednik fotografije.

Urednik humora i satire u Predahu.

Posebno književno priznanje na 11. Raosovim danima 2004. za monodramu Tiha noć…

Fotografije samostalno izlagao 1986. u Splitu, Dubrovniku i Bruxellesu, te. u Kaštelima izložba Opor-Botići.

  1. nagrada za kolekciju fotografija Zeleni sni, 1988. u Splitu…

Nagrada Grada Kaštela  za književnost (2011.).

Član DHK-a i HZSU-a