Dr. sc. Katja Marasović: Sućurac je najstariji kaštel

PODIJELI

SUĆURAC JE NAJSTARIJI I DRUGAČIJI
Prvi počeci nastanka Kaštel Sućurca prije 625 godina, bili su razlog što je Gradska knjižnica Kaštela organizirala predavanje Katje Marasović pod nazivom „625. obljetnica Kaštel Sućurca“, na kojem su nazočni imali priliku saznati više o razvoju Sućurca kroz nekoliko stoljeća.

– Predavanje donosi detalje više faza u izgradnji Sućurca, kao i prezentaciju projekta kule na Glavici te nove nalaze arheoloških istraživanja crkve Sv. Luke i crkve Sv. Jurja na rivi u Kaštel Sućurcu – najavila je Katja Marasović.

Sućurac je stariji od drugih kaštelanskih naselja, sagrađen je prije opasnosti od Turaka, utemeljen je 1392. godine, kada je dano odobrenje biskupu Andriji Benziju, da na obali mora, na području Lučac, sagradi utvrdu za zaštitu svojih težaka, čulo se ove večeri na predavanju.

– Kroz ovih 625 godina mnogo je toga ostalo isto i mogu kazati da se povijest ciklično ponavlja. Osim što je najstariji od Kaštela, Sućurac je, za razliku od drugih kaštelanskih naselja, građen na jednoj drugačijoj konfiguraciji terena. Samo u Sućurcu imamo dvije hridi, deset metara iznad mora, koje se dižu nad samom obalom – kazala je Marasović, ustvrdivši da je Sućurac donedavno bio i najbolje sačuvani Kaštel, no da se zbog nereda u novoj i rekonstrukcijskoj izgradnji te slabe kontrole, ta situacija promijenila.

– Dugo su Sućarani sami pazili i čuvali izgled svog naselja, no zadnjih godina sve se promijenilo, pretpostavljam zbog „velikih investicija“ pri kojima se kuće ne obnavljaju kako treba – zaključila je Marasović.

– Prvi počeci Sućurca datiraju još iz 9. stoljeća, o čemu svjedoči i crkvica Sv. Jurja na Kozjaku pa je ova župa i jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Uz nju su povezana i djelovanja kneza Mislava i kneza Trpimira, a prijepis Trpimirove darovnice, sa prvi put u pisanom obliku spomenutim imenom Hrvat, čuva se upravo u Kaštel Sućurcu.
Bogatu sućuračku povijest, kao i važnu 625. obljetnicu početka izgradnje ovog mjesta, trebalo je na neki način i obilježiti, a to je najbolje učiniti ako saznamo nešto novo iz te bogate povijesti na koju moramo biti ponosni – zaključila je ravnateljica GKK, Renata Dobrić.

U prigodnom programu ove večeri nastupili su pučki pivači župe Sv, Jurja mučenika, dok su najmlađi iz dramske skupine GKK pjevali tradicionalnu sućuračku kolendu.