Došašće ili advent

PODIJELI

Došašće ili advent (lat. adventus – dolazak) je razdoblje u Crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića – Rođenje Krista.
Duhovna i svjetovna priprema nerazdvojne su na tom putu.

Duhovna priprema za Božić počinje molitvom i pravljenjem adventskog vijenca, čija je simbolika uistinu čudesna.

Krug vijenca, koji nema ni početka ni kraja simbolizira Božju vječnost, besmrtnost duše i novi vječni život koji nam je obečan po Kristu.

Četiri svijeće na vijencu, koje se pale u četiri tjedna Došašća simboliziraju: Nadu, Ljubav, Radost i Mir, jer prema Bibliji „Krist je svjetlo svijeta“.

Bog koji nas toliko ljubi da nam je poslao i svoga sina Krista, od nas očekuje samo pouzdanje u njegovu dobrotu: da se otvorimo njegovu svjetlu, da otvorimo vrata svoga srca i zamolimo ga da sjeme vječnoga života koje je u nas pohranjeno proklija i urodi spasenjem koje donosi plod u djelima dobrote i ljubavi. Kao što kaže Papa Benedikt XVI. „Sam se Bog učinio malenim da nas ne pokori silom, da nas oslobodi straha od njegove uzvišenosti, on jedino zahtijeva našu ljubav.“ Došašće je sveto i milosno vrijeme, vrijeme radosne nade.

Francesco Fernandez Carvajal je španjolski svećenik rođen 24. siječnja 1938. godine, autor je nekoliko knjiga. Poznat je po svom opsežnom djelu Razgovarati s Bogom – meditacije za svaki dan u godini. „Ove meditacije imaju ishodište u dnevnom misnom čitanju tj. u biblijskim tekstovima Staroga i Novoga zavjeta, a obiluju navodima iz kršćanske predaje, prije svega iz djela crkvenih otaca, te navodima i poznatih suvremenih duhovnih pisaca“.
To djelo, jasnoćom i jezikom pristupačno je svim ljudima – kršćanima i ljudima dobre volje. Bog očekuje ljubav od svih.

U svesku I. (Došašće Božićno vrijeme Bogojavljanje) meditacijom nas vodi svaki dan ka Božiću.
Sv. Bernard govori nam: „vama kao i djeci, Bog daje ono što je skriveno mudracima i učenjacima i istinske puteve spasenja.
Razmišljajte o njima s najvećom pozornošću, udubite se u značenje ovoga Došašća, posebno obratite pozornost tko je taj koji dolazi, otkuda i gdje stiže, radi čega, kad i kojim putem ide.
To je spasonosna znatiželja. Sveopća Crkva ne bi takvom skrušenošću slavila Došašće kada ono ne bi nosilo u sebi veliko otajstvo.“

Pripremila: B. Belas