Dolaskom sv. Nikole otvorena Adventska i božićna priča u GKK

PODIJELI

Dolaskom sv. Nikole u odjel Gradske knjižnice Kaštela u Sućurcu 6. prosinca otvorena je „Adventska i božićna priča u GKK“.

Djeca iz Dramske skupine GKK kazivala su stihove o sv. Nikoli, a nakon toga su sjedobradom svecu postavila brojna pitanja. Iako se mora priznati da mu nije bilo nimalo lako, sv. Niko je uspio djeci dati sve odgovore. Nakon što je „otra znoj sa čela i malo doša k sebi” podijelio im je slatkiše, rekavši kako „u stara vrimena sv. Nikola u Kaštilima nije dilija bonbone i čikolate, nego orije, mendule, suve smokve i di koju naranču, jabuku oli baškotin“ te je napomenuo i kako se „u zadnje vrime umorija jer je u prošlome viku kaštelanskoj dici poklone u bičvice mećala sveta Luce, ali je, jema bit, ona u zadnje vrime počela radit na pola radnoga vrimena pa je veliki dil posla pa na njega“.Djeca su na ovo odgovorila da je danas puno bolje nego u prošlom stoljeću jer im poklone donose i sveti Nikola i sveta Lucija, na što je sveti Nikola na sav glas zapjevao “Šaka suza, vrića smija”, a djeca su mu se pridružila u pjesmi.

Druženje se nastavilo uz fotografiranje sa svetim Nikolom koji je djecu i odrasle pozvao na sudjelovanje u brojnim aktivnostima koje će se tijekom cijelog prosinca održavati u svim odjelima GKK (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari i Novi), a posebno je napomenuo kako će već u subotu 10. prosinca s početkom u 10.30 u odjelima GKK u K. Sućurcu, K. Gomilici i K. Novome biti održane besplatne radionice izrade božićnog nakita.

Svi zainteresirani će tijekom cijelog prosinca besplatno moći sudjelovati u brojnim prigodnim aktivnostima u GKK kao što su: izrada božićnih ukrasa i  jaslica na Badnjak, radionica izrade tradicionalnih božićnih kolača, pričaonice i čitaonice u sklopu kojih će biti čitane najljepše slikovnice i priče na temu Božića.

Popis radionica s vremenom održavanja možete provjeriti na službenoj stranici GKK www.gkk.hr i na Facebook stranici GKK. Pokrovitelj „Adventske i božićne priče u GKK“ je tvrtka Ribola d.o.o.