DOGAĐANJA U GKK OD 21. – 25. 3. : Čitamo poeziju i slikovnice, igramo se, razgovaramo o knjigama

PODIJELI

Kalendar događanja u GKK od 21. – 25. 3. 2022.

Pjesnici su čuđenje u svijetu – Uz Svjetski dan poezije

21.3.2022. (ponedjeljak), Dječji odjel GKK u Kaštel Lukšiću

Čitamo poeziju hrvatskih pjesnika i razgovaramo o pročitanim stihovima s učenicima prvog razreda OŠ Ostrog i učiteljicom Lucom Bandić. Pozivamo i sve ostale koji žele uživati u stihovima kaštelanskih autora i autorica da nam se pridruže u atriju dvorca Vitturi u ponedjeljak poslijepodne.

Više informacija na broj 021 228 296 (021 228 622) ili pošaljite upit na e-mail gkkluksic2@gmail.com ili gkkluksic@gmail.com

Poziv na sastanak Književnog kluba odjela GKK u Kaštel Sućurcu

22.3.2022. (utorak), Odjel GKK u Kaštel Sućurcu

U utorak 22. ožujka 2022. godine održat će se sastanak članica Književnog kluba odjela GKK u Kaštel Sućurcu. Književni klub djeluje već četiri godine i okuplja ljubitelje čitanja knjiga i književnosti. Ako i Vi mislite da je dobra knjiga najbolje rješenje za opuštanje i rješavanje stresa, pridružite se članicama Književnog kluba GKK pod vodstvom dipl. knjižničarke Jasminke Borzić i podijelite s nama Vaša čitateljska iskustva, razmišljanja i dojmove o pročitanim knjigama.

Više informacija na 021 226 001 ili na e-mail gkksucurac@gmail.com

Svake srijede slikovnice slijede – čitamo slikovnice najmlađima

23. 3.2022. (srijeda), Dječji odjel GKK u Kaštel Lukšiću

Najmlađim članovima knjižnice svake srijede čitamo slikovnice u odjelu Dječjeg odjela GKK u Kaštel Lukšiću ili u atriju dvorca Vitturi ili uz more, a zatim razgovaramo o pročitanom.  Pozivamo roditelje s djecom mlađe dobi da nam se pridruže svake srijede u 11.00 sati u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Lukšiću.

Više informacija na 021 228 296 (021 228 622   ili na e-mail gkkluksic2@gmail.com ili gkkluksic@gmail.com

IGRAONICA ZA DJECU –  kreativna radionica za predškolce

23.3.2022. (srijeda), Dječji odjel GKK u Kaštel Starome

Nakon poduže stanke, Gradska knjižnica Kaštela ponovno pokreće Igraonicu za predškolce. Prva ovogodišnja igraonica u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome održat će se u srijedu, 23. ožujka s početkom u 17.30 sati. Igramo društvene igre, stare zaboravljene kaštelanske igre, čitamo, crtamo, pričamo, stvaramo, organiziramo izložbe radova nastalih na igraonici. Igraonica je namijenjena članovima GKK.

GKK vrši upis novih članova u Igraonicu za djecu

U tijeku je upis novih članova u Igraonicu za predškolce, a program iste je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od 3 godine pa nadalje. Upisana djeca na igraonicama mogu sudjelovati uz pratnju jednog od roditelja, a upisnina iznosi 20,00 kuna za cijelu školsku godinu.

Igraonice se održavaju dva puta mjesečno u trajanju od dva školska sata, a na ovaj način knjižnica kroz igru i zabavu djecu nastoji upoznati s književnim stvaralaštvom i s knjigom, pri čemu se knjiga ističe kao oblik zabave, a ne kao “prisila“.

Program igraonice temelji se na razvijanju navika čitanja, korištenja i čuvanja slikovnica i korištenja knjižnice. Djeca se u igraonici druže, igraju didaktičkim igračkama, razvijaju govor i druge oblike komunikacije, motoričke vještine, uče higijenskim navikama, razvijaju maštu i stvaralačke sposobnosti, uče se socijalnom ponašanju, toleranciji, prihvaćanju različitosti i stvaranju prijateljstva.

Osim toga, dokazano je i kako djeca koja su posjećivala knjižnice u obliku igraonica puno više čitaju i pokazuju veći interes za knjigu nego djeca koja su se s knjigom upoznala tek u kasnijoj predškolskoj dobi. Pokazalo se da su članovi igraonice i kasnije stalni članovi knjižnice, jer ih igraonica igrom, pričanjem priča, crtanjem, pjevanjem, redovitom posudbom slikovnica i drugim aktivnostima priprema na čitanje, korištenje knjiga i usvajanje sadržaja koje nalaze u knjigama. Prva iskustva sa slikovnicom i knjigom su dragocjena u razvoju čitateljskih i drugih radnih navika i pomoći će djetetu pri polasku u školu, u učenju i obavljanju školskih obaveza.

Program “Igraonica” se u GKK provodi već duži niz godina, a do sada je privukao zavidan broj roditelja koji su ovaj način provođenja vremena sa svojom djecom prepoznali kao izuzetno kvalitetan, kreativan, koristan i zanimljiv, o čemu govori i podatak kako je Igraonica GKK svake godine (do zatvaranja u ožujku 2020.) bilježila sve veći broj upisanih članova.

Više informacija na 021 230 172 ili na e-mail gkkstari@gmail.com

Večer u knjižnici uz društvene igre – stalna radionica srijedom  u odjelu u Kaštel Sućurcu

23.3.2022. (srijeda), od 18.00 do 19.00, Odjel GKK u Kaštel Sućurcu

Zabavimo se uz društvene igre – “staro i dobro” druženje uživo. Ukoliko ste se zaželjeli druženja uživo s prijateljima, onda je Večer u GKK uz društvene igre izvrstan način kvalitetno provedenog vremena. Igranje društvenih igara s prijateljima aktivira mozak, potiče hormon sreće, a vjerujemo kako će biti i puno smijeha. U ponudi imamo veliki izbor igara i s radošću Vas očekujemo.

Mašogradska čitaonica na Gojači – čitamo slikovnice djeci iz Dječjeg vrtića Maginja

25.3.2022. (petak), od 10.30 do 11.00, Gojača, Kaštel Sućurac

Čitamo bajke i priče iz Hrvatske i iz cijelog svijeta na otvorenom: na Gojači i Sokolani, u parku i na ostalim sućuračkim lokacijama, a u slučaju lošeg vremena vraćamo se u odjel GKK.

Knjižničarka čita djeci iz Dječjeg vrtića Maginja, a s radošću očekujemo i sve ostale koji nam se žele pridružiti, djecu s roditeljima, bakama i djedovima, koji žele na otvorenom poslušati zanimljivu priču o proljeću i ostalim godišnjim dobima.

Mašogradska bajkaonica – čitanje bajki i priča za djecu mlađeg uzrasta – stalna radionica četvrtkom 

31.3.2022. (četvrtak), od 18.00 do 19.00, Odjel GKK u Kaštel Sućurcu

Čitamo bajke i priče iz Hrvatske i iz cijelog svijeta u odjelu GKK u Sućurcu i na otvorenom: na Gojači i Sokolani, u parku i na ostalim sućuračkim lokacijama, a u slučaju lošeg vremena vraćamo se u odjel GKK. Mašogradska bajkaonica održavat će se u suradnji s roditeljima, bakama i djedovima, studentima i učenicima viših razreda osnovne škole koji žele čitati djeci, dječjim vrtićima i nižim razredima OŠ.

 

Kreativna uskrsna radionica – uoči Cvjetnice

7.4.2022. (četvrtak), u 17.30, Odjel GKK u Kaštel Sućurcu

Izrada golubica od srčike divlje smokve i pletenje maslinovih grančica za nošenje na blagoslov na Cvjetnicu.

 

Stalne radionice u odjelu GKK u Kaštel Sućurcu: 

Večer u knjižnici uz društvene igre – srijedom od 18.00 sati

Mašogradska bajkaonica – čitanje bajki i priča za djecu mlađeg uzrasta (četvrtkom kroz jutro od 10.30 do 11.00 ili poslijepodne od 18.00 do 19.00 sati)

Kreativna likovna radionica – prva subota u mjesecu od 10.30 – 12.00 sati

Književni klub za odrasle – prema dogovoru s članovima Kluba

Baštinska ćakula – druženje s korisnicima u svrhu prikupljanja zavičajne građe (dva puta mjesečno) – uskoro točan termin