Dodjeljene nagrade za Kaštelanske štorije u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela

PODIJELI

U POVODU DANA GRADA
Više od 150 pojedinačnih i grupnih likovnih radova te 65 literarnih radova pisanih na hrvatskom književnom jeziku ili čakavici, pristiglo je ove godine na natječaj „Kaštelanske štorije“, koji šestu godinu organizira Gradska knjižnica Kaštela, a najuspješnijim sudionicima natječaja nagrade i pohvalnice uručene su ovog četvrtka u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Pred povjerenstvima za odabir najboljih radova nije bio lagan posao, a o najboljim literarnim radovima odlučivali su novinari Ivona Jakić i Mladen Vuković, dr. Mihovil Biočić iz društva Bijaći te pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev.
Među literarnim radovima u kategoriji odraslih nagrade su se dijelile u dvije kategorije, autori koji nisu iz Kaštela te autori koji žive u Kaštelima i bližoj okolici.
Prvo mjesto u kategoriji autora koji žive izvan Kaštela pripala je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za esej Trpimirov vrt, drugo mjesto pripalo je Sunčici Orešić iz Kalinovca za pjesmi U boji neba, ime je Hrvatska. U ovoj kategoriji dodijeljene su i dvije treće nagrade i to Zvonku Jurčeviću iz Samobora za pjesmu Glende i batude te Josipu Petrliću Pjeru iz Križevaca za pjesmu Štatutko u Kaštel Sućurcu.
U kategoriji odraslih autora iz Kaštela i okolice prva nagrada pripala je Zlatku Tomiću iz Splita za pjesmu Poletjela pjesma iz Bijaća, druga nagrada pripala je Stanku Svalini iz Kaštel Štafilića za Jamatva, trgnja, intrada, a dvije treće nagrade dodijeljene su pjesmi Kaštel, Kaštilac, Kaštila Nađana Dumanića iz Splita te Anki Mornar Deman iz Splita za Štorije iz stari Kaštili.

Pohvalnice u kategoriji djece ove su večeri primili škola Bijaći iz Kaštel Novog i to djeca Lucija Bedrina, Mila Škopljanac, Ema Petra Jurić, Domina Mornar te mentorica Mirela Carev Žnidarec te škola prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Staog, djeca Ivan Matas i Katarina Morović te mentorica Esma Sarajčev.

O najboljim likovnim radovima odlučivalo je povjerenstvo u sastavu profesori Petar Bikić i Blaženka Belas te Mirela Duvnjak iz Muzeja grada Kaštela.
Prvu nagradu u kategoriji likovni rad – odrasli dobila je Lili Gluić iz Kaštel Sućurca, u kategoriji likovni skupno radovi – osnovna škola nagradu su dobile škola Bijaći (mentorica: Benita Vladušić i djeca Ana Karaula, Nikola Čatlak, Lena Jurić, Marko Ivić, Bruno Vuletin) te škola Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca (mentorica Mirjana Draženović Sokol i djeca Arijanita Totaj, Petra Đula, Lucijana Reljanović, Mateo Beljak, Roko Blagaić, Duje Stegnjaić, Rita Orošnjak)
U kategoriji osnovna škola – niži razredi, pojedinačnu nagradu su dobili Andrija Mahečić, iz Zagreba, Ana Karaula i Lucija Abaza iz škole Bijaći, Mateo Beljak, Lucijana Reljanović i Rita Orošnjak iz škole Kneza Mislava, Marina Čmrlec iz škole Kneza Trpimira te Lana Stričević iz škole Ostrog PŠ Lećevica.
U kategoriji osnovna škola – viši razredi pojedinačnu nagradu su dobili Neira Kajkuš iz Zagreba, Zvonimir Borna Bikić iz Kneza Trpimira te Petra Đirlić iz škole Kneza Mislava.

Među predškolcima pojedinačne nagrade pripale su Anđeli Zokić iz vrtića Višnjica,  Marti Markov, Eni Ljubenkov , Ivanu Šiškovu i Lari Krečak Samodol  iz vrtića Maginja, Boženi Brko iz vrtića Smokvica, Mihaela Bikić iz vrtića  Tratinčica, Tonki Barišin i Riti Dumanić iz vrtića Sunce moje malo,
Nagrade u kategoriji likovni skupni radovi predškolci osvojila su djeca iz DV Višnjica Jure Miljak, Anđela Zokić, Magdalena Burilović, Ivano Marelja, Lucija Bušić, Josip Justrić, Anđela Milić, Lana Čović, Nikoleta Lemo, Tina Božić s odgojiteljicom Višnjom Pruže te DV Maginja Marta Markov, Lara Krečak Samodol, Ena Ljubenkov, Ivano Šiškov i odgojiteljica  Gita Matulić.

Ove godine dodijeljene su tri pohvalnice i jedna nagrada za filmske radove na temu Kaštela. Pohvalnice su dobili djeca iz vrtića Smokvica i njihova mentorica Mirela Vrgoč, učenici škole Ostrog Ante Taraš, Toni Žižak, Tin Mikulić, Bruno Beljan,Toni Jukić i Bianka Barić te mentorica Božena Ukić, kao i Andrejka Skračić.
Nagradu za filmski uradak na temu Kaštela dobio je film „Plemeniti svit“, autora Frane Matijace.

Nagrade dobitnicima u svim kategorijama Gradska knjižnica Kaštela omogućila je uz pomoć sponzora Zračna luka Split, Hotel Kastel , Apartmani Marijeta, Turistička zajednica grada Kaštela, Naklada Bošković  i nakladnička kuća Neretva.

Ove večeri publika je imala priliku i čuti neke od nagrađenih radova, kao i vidjeti pohvaljene i nagrađene filmove, a sve ostale, kao i potpuni popis nagrađenih svi zainteresirani mogu vidjeti na web stranicama Gradske knjižnice. Likovne radove koji su sudjelovali na ovom natječaju publika je imala priliku razgledati na izložbi u odjelu GKK u dvorcu Vitturi.

Domaćin cijelog događanja bila je ravnateljica GKK Renata Dobrić, pozdrave je gostima uputila dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, a sve je kroz program vodio Roko Kraljević. U programu su nastupili Lana Rubelj, dječje kazalište Škatula te mališani iz vrtića Maginja.