ĐARDIN ČITANJA – Gradska knjižnica Kaštela pokreće projekt za poticanje čitanja, promicanje zdravlja i očuvanje kulturne baštine

PODIJELI

Đardin čitanja je projekt Gradske knjižnice Kaštela koji GKK pokreće s ciljem poticanja kulture čitanja svih generacija na svježem zraku, odnosno u kaštelanskim parkovima i đardinima te uz more, s idejom predstavljanja djela kaštelanskih književnika čija se djela čuvaju u Zavičajnoj zbirci Gradske knjižnice Kaštela, te s ciljem očuvanja kaštelanske nematerijalne baštine. Gradska knjižnica Kaštela Đardin čitanja pokreće ove godine po prvi put u sklopu obilježavanja 20. Praznika cvijeća, uz podršku Turističke zajednice grada Kaštela. Osim Đardina čitanja, Gradska knjižnica Kaštela pokrenula je također povodom 20. Praznika cvijeća te u sklopu Godine čitanja i Godine Marka Marulića još jedan projekt – Male besplatne knjižnice.

Mala besplatna knjižnica, prva u Kaštelima, bit će postavljena u parku u Kaštel Novome, a na istom mjestu će u utorak 1. lipnja 2021. godine s početkom u 18.30 sati biti održan i prvi Đardin čitanja Gradske knjižnice Kaštela. Isti će, za početak, biti poprilično skroman jer se još uvijek moraju poštivati propisane mjere, i tom prilikom će učenici iz Srednje škole Braća Radić čitati izbor iz poezije starijih kaštelanskih književnika čije stvaralaštvo Gradska knjižnica Kaštela na ovaj način želi izvući iz zaborava.

U sklopu čitanja u prvom kaštelanskom Đardinu čitanja koji će biti održan pod naslovom „Čitamo starije kaštelanske pjesnike“ učenici će čitati stihove Mirka Vuletina, Vicka Cvitića Krivića, Janka Vuletina, Antuna Kovačeva, Tomislava Antunovića i Ive Cvitića.

Drugi Đardin čitanja Gradska knjižnica Kaštela organizirat će na Brcu u Kaštel Kambelovcu u srijedu 9. lipnja s početkom u 19.30 sati i tom prilikom će na kambelovskom Brcu osnovnoškolci čitati izbor iz proze kaštelanskih književnika, dok će treći i četvrti Đardin čitanja Gradska knjižnica Kaštela organizirati u srijedu 16. lipnja u 19.30 sati u parku u Kaštel Sućurcu, odnosno početkom srpnja, također u parku Gojača u Kaštel Sućurcu.

Glavna i osnovna ideja Đardina čitanja, koji Gradska knjižnica Kaštela pokreće u Godini čitanja prema ideji ravnateljice Gradske knjižnice Kaštela jest poticanje čitateljskih navika kod djece vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, odnosno poticanje čitanja proze i poezije kaštelanskih zavičajnih književnika na svježem zraku, odnosno u kaštelanskim parkovima i uz more te očuvanje i promicanje kaštelanske kulturne baštine. Jedan od ciljeva je i privlačenje novih članova u Gradsku knjižnicu Kaštela, predstavljanje Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Kaštela te razvoj kulturnog turizma i razvoj publike u kulturi.

Tekst: Renata Dobrić