Dani frankofonije u Kaštelima: otvorena izložba “Hommage a Dior”

PODIJELI

Izložba “Hommage a Dior”, u spomen na velikog francuskog modnog kreatora Christiana Diora, otvorena je u povodu Dana frankofonije u srijedu, 09. ožujka u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi, uz francuske šansone u izvedbi Blanše Bašić i uz gitarsku pratnju Gorana Caktaša.

– Gradska knjižnica Kaštela ove se godine po prvi put uključila u Dane frankofonije s dva događaja: u suradnji s Gradskom knjižnicom Solin i udrugom Prokultura – Split organizirana je izložba “Hommage a Dior”, a 19. i 26. ožujka će u Dječjem odjelu GKK u Kaštel Starome biti organizirani tečajevi francuskog jezika za djecu. Na ovaj način su se Kaštela po prvi put uključila u Dane frankofonije te je i Grad Kaštela postao članom velike obitelji hrvatskih gradova koji svake godine sudjeluju u ovoj tradicionalnoj manifestaciji predstavljanja francuske kulture u cijeloj Hrvatskoj. Izložba u čast Dioru bit će otvorena do kraja ožujka, a već mogu najaviti i sudjelovanje Gradske knjižnice Kaštela u Festivalu francuske kulture u lipnju. – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić u uvodnoj riječi.

Posjetitelje je u ime udruge Prokultura-Split pozdravila predsjednica udruge dr. sc. Nansi Ivanišević, koja je ujedno 2015. godine imenovana posebnom izaslanicom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović za Međunarodnu organizaciju Frankofonije.

– Mjesec frankofonije je tradicionalna manifestacija koja se u Hrvatskoj u ožujku organizira dugi niz godina i u kojoj sudjeluju svi veći gradovi. Brojnim događanjima, kroz čiju se organizaciju ove godine u Danima frankofonije u 15 hrvatskih gradova predstavljaju francuska kultura i francuski jezik ove godine pridružio se i Grad Kaštela. Udruga Prokultura i Gradska knjižnica Kaštela, u suradnji s Gradskom knjižnicom Solin i članicama solinske kreativne skupine Jasličarke, koje su predvođene kreatorom Mladenom Radovnikovićem tijekom 2014. godine izradile razne modne detalje po uzoru na Diora – odlučili su se ove godine Danima frankofonije u Kaštelima priključiti upravo s ovom prekrasnom romantičnom izložbom, posvećenom najpoznatijem francuskom modnom kreatoru Christianu Dioru. – istaknula je dr. sc. Nansi Ivanišević, posebna izaslanica Predsjednice RH za Međunarodnu organizaciju Frankofonije.

O izložbi, modi općenito i Diorovom modnom izričaju govorila je Lucija Mandac, apsolventica francuskog jezika, koja je istaknula kako se ove godine obilježava točno 60 godina od kada je Christian Dior osnovao modnu kuću i stvorio ženstvenu i raskošnu kolekciju haljina, koje su sve žene htjele imati u svojoj garderobi, a što je u potpunosti promijenilo dotadašnju modu.

Francuske šansone, koje je otpjevala Blanša Bašić uz gitarsku pratnju Gorana Caktaša, izvrsno su se sljubile s Diorovim modnim izričajem, baš kao i s francuskim zalogajima i šampanjcem, koje je za ovu priliku osigurao pokrovitelj otvaranja izložbe “Hommage a Dior” u Gradskoj knjižnici Kaštela – Pršutoreznica Milić-Catering.