Dan materinskog jezika: Književni susret učenika OŠ kneza Mislava i pjesnika Miroslava Luketina Sarajčeva

PODIJELI

U povodu Međunarodnog dana materinskog jezika, u četvrtak, 20. veljače, odjel Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu posjetila su djeca 2C razreda OŠ kneza Mislava iz Kaštel Sućurca i učiteljica Alemka Carev Rodin.

Svoj književni rad na materinskom jeziku djeci je predstavio sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev, koji je do sada objavio tri zbirke pjesama. Zašto, kada, kako i zašto piše, te zašto najradije piše upravo na sućuračkoj čakavici – samo su neka od brojnih pitanja na koja je učenicima Miroslav Luketin Sarajčev ovom prilikom rado dao odgovor.
Čitanjem najdražih stihova Miroslava Luketina Sarajčeva, učenici su se iskazali izvrsnim poznavanjem pjesnikovog rada i sućuračkog dijalekta, a on sam je bio vidno oduševljen učeničkim radovima napisanim na čakavici.

Barba Miro je djeci odgovarao na najraznovrsnija pitanja i razjasnio im je sve nedoumice oko bilo koje nepoznate “riči na staroj sućuračkoj čakavici”.
Skoro dvosatno ugodno druženje, koje je barba Mira, kako je sam rekao, pomladilo, završeno je uručenjem uokvirene slike s dječjim crtežom i pjesmom.
Nakon pjesnikove zahvale “mladim čakavcima”, djeca 2C razreda s učiteljicom Alemkom Carev Rodin zahvalila su Knjižnici na iznimno ugodnom dočeku i druženju, darujući crteže i ruže.
Za kraj, djeca su otpjevala “Lipe li su mlade Kaštelanke”, a kako je susret bio više nego uspješan i djeca stvarno zainteresirana za očuvanje sućuračke čakavice,
dogovorena je daljnja suradnja s Gradskom knjižnicom Kaštela. Naime, GKK i učiteljica Alemka će uskoro organizirati zajedničku radionicu-učionicu sućuračke čakavice, koju će nadgledati djeci omiljeni sućurački pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev.

Inače, djeca 2C razreda OŠ kneza Mislava svojim će nastupom u srijedu, 25. veljače u 19 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću uveličati i dodjelu nagrada na natječaju GKK-Moj tajni dnevnik, koje će se održati u sklopu proslave Dana grada Kaštela.
Učenici OŠ kneza Mislava, predvođeni učiteljicom Alemkom Carev Rodin, ovu su priliku iskoristili i za priključivanje akciji GKK – “Daruj slikovnicu potrebitoj djeci”,
koja se u svim odjelima GKK provodi u vremenu od 14. do 28. veljače, i to pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.
Sve prikupljene slikovnice, među kojima će biti i paket sa slikovnicama 2C razreda, bit će početkom ožujka darovane dječjim odjelima splitskih bolnica, te Domu za djecu Miljenko i Dobrila.
Naravno, učenici 2C razreda sudjelovat će i prilikom darivanja knjiga djeci iz Doma Miljenko i Dobrila.