Čitajte s djecom – serija zabavnih i edukativnih slikovnica

PODIJELI

SERIJA SLIKOVNICA O SOCIO-EMOCIONALNIM VJEŠTINAMA

Tamara Vučković: „Gospodin Iz i gospođica Po“ i „Mirko Bjesomirko“

Tihana Lipovec Franculj: „Ana i gospodin Strahojed“ i „Gospođica Hoću“

Evenio, 2019.

Serija slikovnica autorica Tamare Vučković i Tihane Lipovec Fraculj odmah su nakon objavljivanja postale omiljeno štivo među djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta. Tema slikovnica su socio-emocionalne vještine kod djece koje autorice obrađuju zapličući ih u zanimljive priče o odrastanju. Sadržaj prate vesele ilustracije Jelene Brezovec.

Zašto su važne socio-emocionalne vještine kod djece?

Socio-emocionalne vještine su važne za svako dijete kako bi moglo funkcionirati u društvu, razumjeti okolinu i svakodnevne situacije, te kontrolirati svoje emocije. Razvijaju se  u obitelji, u interakciji s vršnjacima, nastavnicima i odgajateljima.

Svako se dijete treba izgraditi u samopouzdanu, odgovornu i stabilnu osobu koja će od malih nogu učiti kako se prilagoditi.

Tamara Vučković diplomirana je učiteljica razredne nastave i engleskoga jezika. Autorica je slikovnica „Gospodin Iz i gospođica Po“ i „Mirko Bjesomirko“.

„Gospodin Iz i gospođica Po“

Ovo je priča o odgovornosti, odnosno razvoju samostalnosti. Iz i Po uče djecu da u svakodnevnom životu imaju izbora, a odluke koje donose imaju posljedice. Posljedice mogu bite ugodne ili neugodne, ali iskustvo uči prihvaćanju pogrešaka i spremnosti za ponovne pokušaje.

„Mirko Bjesomirko“

Slikovnica „Mirko Bjesomirko“ govori o samokontroli, odnosno sposobnosti upravljanja vlastitim mislima, osjećajima i ponašanjima.

Tihana Lipovec Franculj diplomirala je kroatistiku, komparativnu književnost i teatrologiju.  Autorica je slikovnica „Ana i gospodin Strahojed“ i „Gospođica Hoću“.

„Ana i gospodin Strahojed“

Samopouzdanje, odnosno vjera u sebe, svoje sposobnosti, vrijednosti i znanja važan je dio odrastanja. Djeca će kroz Anin primjer osnažiti svoje samopouzdanje i naučiti kako svladati strahove.

„Gospođica Hoću“

Priča „Gospođica Hoću“ govori o vještini iskrenog izražavanja vlastitih stavova i mišljenja na način da ne povrijedimo druge.

Tamara i Tihana, nastavnice po struci, odlučile su spojiti svoja znanja, ljubav i talente te su osnovale „Vježbaonicu sreće“. Čvrsto vjeruju da je biti sretan zapravo vještina koja se može vježbati, pa na svojim predavanjima i radionicama dijele alate koji pomažu djeci i odraslima da vode ispunjeniji život. Cilj im je osnažiti roditelje i sve druge koji rade s djecom kako bi i sami postali sretni, te na taj način kvalitetnije odgajali i učili djecu.

Pohvala Nagrade „Grigor Vitez“ u 2019. godini dodjeljena je nakladničkoj kući Evenio za ovaj serijal edukativnih slikovnica.

Slikovnice su raspoložive u  odjelima GKK.

S. J.