Marie Lu: Legenda – uzbudljiva trilogija za mlade

PODIJELI

Marie Lu: Legenda (trilogija)

Izdavač: Lumen

Marie Lu (Xiwei Lu) je rođena 1984. godine u Pekingu u NR Kini. U dobi od 5 godina s obitelji seli u SAD. Nakon diplomiranja na Sveučilištu Južne Kalifornije Marie odmah počinje raditi u industriji video igara za Disney Interactive Studio. Nakon rada u industriji video igara Marie se počinje baviti pisanjem. Njen prvi rad je trilogija Legenda koja je završena i objavljena 2013. godine. Knjige su postale bestselleri i prodane su u preko 3 milijuna primjeraka.

Legenda (1. dio)

Radnja ovog distopijskog znanstveno-fantastičnog romana smještena je u budućnost. Nakon podizanja razine mora SAD se raspada i dijeli na Republiku Ameriku i Američke Kolonije koje su u dugotrajnom ratu.

Republikom Amerikom hara smrtonosna bolest tzv. Pošast.

Radnja romana se zbiva iz perspektive dva glavna lika, June Iparis i Daya.

June je čudo od djeteta koja je dobila maksimalnu ocjenu na testiranju sposobnosti na tzv. Kušnji koju su obvezni polagati svi stanovnici Republike Amerike, a o rezultatu koji postignu ovisi njihova budućnost.

Uz June, jedini koji je postigao maksimalni rezultat je Day, ali ga zbog procjene da bi mogao biti buntovnik vlada ne nagrađuje nego na njemu vrše eksperimente dok ne pomisle da je mrtav, nakon čega ga bacaju na hrpu leševa u podrum bolnice. Day je dijete iz siromašne obitelji koja živi u jednom od sirotinjskih sektora Los Angelesa.

June je po porijeklu sušta suprotnost Dayu. Ona potiče iz jednog od najbogatijih sektora Los Angelesa i iz ugledne je i bogate obitelji.

Nakon smrti njenih roditelja odgaja je brat Metias i Republika Amerika koja je upisala na najbolje vojno učilište u zemlji, a ona je na njemu toliko briljira tako da čak preskače godine, iako često radi nepodopštine.

Nakon što njen brat Metias bude ubijen, a za ubojstvo bude okrivljen Day, June se daje u potragu za Dayom.

Day koji živi na ulici u sirotinjskim sektorima sa svojom prijateljicom Tess je užasnut kada vidi da je njegov mlađi brat Eden obolio od Pošasti.

Putevi June i Daya se isprepliću i među dvoje mladih se rađa ljubav na prvi pogled i to traje dok June ne otkrije da je dečko s ulice u kojeg se zaljubila isti onaj čovjek koji je optužen za ubojstvo njenog brata.

June namami Daya u njegovu obiteljsku kuću i pošalje odred vojnika da ga uhapse. Pri hapšenju Dayeva majka biva ubijena, a on i njegova dva brata uhapšeni.

Day je osuđen na smrt, ali June otkriva da je netko drugi ubio njenog brata, a ne Day, te uz pomoć pobunjeničke skupine Patrioti organizira njegov bijeg. Za vrijeme bijega Daya i June biva ubijen Dayov brat John, koji se žrtvovao da spasi Daya.

Prvi dio trilogije završava kada se June i Day kriomice ukrcaju na vlak za Las Vegas.

Genijalka (2. dio)

June i Day se nakon bijega iz Los Angelesa uspiju pridružiti Patriotima.

Nakon smrti dikatatora Republike Amerike nasljeđuje ga njegov sin Anden. Anden nema moć koju je imao njegov otac, a narod je nemiran i nezadovoljan, pa Patrioti smatraju da bi ubojstvom Andena mogli pokrenuti revoluciju.

June namjerno dopušta da je vojnici Republike uhapse da bi u pravom momentu mogla uz pomoć Patriota izvesti atentat na novog vođu Republike. Ali kada provede neko vrijeme uz Andena June uviđa da on nije diktator poput svog oca već želi reformirati Republiku. Anden na svojoj strani nema toliku odanost vojske kao što je imao njegov otac, čak i razni senatori kriomice rade protiv njega i jedino što može učvrstiti njegov položaj je podrška naroda i obračun s onima koji spletkare protiv njega.

A za pridobiti narod potrebna mu je podrška Daya koji je heroj među pukom.

Day nakon brojnih avantura uspije doprijeti do mjesta s kojeg odašilje preko cijele Republike poruku da narod treba podržati novog vođu jer će on promijeniti Republiku.

Tako Anden pridobiva narod, a i pronalazi senatore koji su ga htjeli smaknuti te se rješava unutarnjih neprijatelja.

June prihvaća Andenovu ponudu da postane glavarica vježbenica jer Anden želi da nakon toga ona bude njegova desna ruka tj. vođa Kongresa.

Šampion (3. dio)

U sklopu Andenovih reformi Republike je i kraj rata s Kolonijama.

Krhko primirje koje je jedva postignuto biva ugroženo kada se Kolonijama počne širiti novi soj virusa Pošasti. Kolonije daju Republici ultimatum da im daju lijek za Pošast (koju je Republika prvotno koristila kao biološko oružje te za redukciju stanovništva). Međutim, Republika nema lijek za novi soj Pošasti. Republički liječnici smatraju da je Dayov brat Etan nulti pacijent te da bi možda nakon pretraga i eksperimenata nad njim mogli naći lijek za Pošast. Ako Republika ne nađe lijek za Pošast kolonije najavljuju nastavak rata.

Izaslanstvo Republike ide na Antartiku (koja je najrazvijenija zemlja svijeta u to vrijeme) u pokušaju da im Antartika da vojnu pomoć. Vođe Antartike ima obećavaju vojnu pomoć tek nakon što Republika suzbije pošast i uz to traže dio teritorija Republike.

Iznenada, Kolonije uz saveznika kojeg prije nisu imali svom silom napadaju Republiku.

Hoće li se Republika uspjeti obraniti, te što će biti s Dayom, June, Tess i drugima saznajte na kraju ovog dijela knjige.

Ljubiteljima akcije i znanstvene-fantastike ovaj pitak i uzbudljiv roman bit će sigurno i više nego zanimljiv i pročitat će cijelu trilogiju „u dahu”.

Ako su vam se svidjele „Igre gladi”, ni trilogija „Legenda“ Vas ne će ostaviti ravnodušnima i toplo Vam ju preporučujemo.

M. G.