Čestit i blagoslovljen Božić uz najljepše božićne pjesme

PODIJELI

Božićne pjesme

1. Pentatonix-Hallelujah

Obrada pjesme Leonarda Cohena koja kroz religijske motive provlači priču o ljubavi i gubitku.
Izvrsna u originalu kao i u acapella verziji benda Pentatonix.

2. John Lennon-So this is Christmas

Pjesma koja je nastala kao antiratna pjesme prihvaćena je i obrađivana od raznih umjetnika i iako izvorno nije bila božićna pjesma postala je božićni klasik.

3. Queen-Thank God It`s Christmas

Pjesma je objavljena 80-ih godina prošlog stoljeća. Nije jedan od najvećih Queen-ovih hitova, ali predstavlja lijepu i toplu božićnu pjesmu. Komercijalno manje uspješna od nekih drugih Queen-ovih pjesama prvenstveno zbog toga što za pjesmu nije snimljen spot pri izlasku pjesme.

4. Billy Mack-Christmas Is All Around

Pjesma iz soundtracka filma “Zapravo ljubav” je parodija na pjesmu Roberta Palmera “Addicted to Love”.

5. Chris Rea-Driving Home for Christmas

Chris Rea je napisao pjesmu 1978. g., deset g. prije njenog objavljivanja. Pjesma je nastala kada se Chris Rea trebao za Božić vratiti kući iz Abbey Road studija u Londonu. Njegova izdavačka kuća nije htjela platiti kartu za vlak (koji je tada bio skuplji) pa je po njega došla njegova žena u automobilu. Na povratku kući je gledao druge vozače koji su zaglavili u prometu na cestama zatrpanim snijegom i koji su svi izgledali očajno. Onda je zaustavio automobil sa strane i napisao pjesmu “Driving Home for Christmas”.

6. Wham!-Last Christmas

Tipična ljubavna pjesma koja je osvojila publiku i koju je vjerojatno svatko od nas čuo jer se čuje u božićno vrijeme sa svakog radija. Istinski klasik.

7. Jingle Bells

Jingle Bells je pjesma koju je napisao James Lord Pierpont i koja je postala jedna od napoznatijih božićnih pjesama. Postoji i mnogo obrada pjesme. Pravi božićni klasik iako je pjesma izvorno napisana za Dan zahvalnosti.

8.Dean Martin- Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow

Pjesma je postala božićni klasik jer se u Sjevernoj Americi puštala u vrijeme blagdana, pogotovo Božića. Verzija Deana Martina je jedna od poznatijih. Inače, pjesma je nastala kada su kompozitori pjesme tijekom toplinskog vala žudili za hladnijim vremenom.

9. The Ronettes-Sleigh Ride

Isto u originalu nastala tijekom toplinskog vala kao i pjesma Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow. Glazbu je napisao Leroy Anderson 1946. g, a tekst je napisao Mitchell Parish i otada je pjesma božićni klasik. U verziji ženske grupe The Ronettes pjesma odiše pozitivnošću i toplinom koji se vežu uz Božić.

10. Frank Sinatra i Bing Crosby-White Christmas
https://www.youtube.com/watch?v=mMl4Pls41qIž
White Christmas je najprodavanija božićna pjesma ikad s više od 50 milijuna kopija originalne pjesme te oko 50 milijuna primjeraka obrada pjesme.

11. Darlene Love- Christmas (Baby Please Come Home)

Pjesma koja je objavljena kada je izvršen atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedya, i to je spriječilo uspjeh pjesme pošto je atentat totalno uništio božićno raspoloženje, pa je pjesma povučena s tržišta. Kroz 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća pjesma nije imala uspjeha. Tek 80-ih godina pjesma je predstavljena novoj publici pogotovo putem radija i stječe popularnost koju ima i danas i neosporno je istinski božićni klasik.

12. Elvis Presley i Martina McBride-Blue Christmas

Elvis i country zvijezda Martina McBride su snimili ovaj divan duet koji je Elvisova najprodavanija pjesma 1957. g.

13. Kelly Clarkson-Underneath the Tree

Pjesma s njenog 6. studijskog albuma koja govori o pravim vrijednostima, tj. ispod drveta (Underneth the Tree) gdje se za Božić ostavljaju pokloni ona ne želi materijalne poklone. Ona želi Božić provesti uz svoje najmilije.

14. Michael Buble-It`s Beggining To Look A lot Like Chtistmas

Prekrasan spoj Michaelovog predivnog glasa i orkestra idealni su spoj za glazbenu pozadinu u božićno vrijeme.

15. Mariah Carey-All I Want for Christmas Is You

Pjesma koju je odmah nakon što je izdana 1994. g. prihvatila i publika i kritika. Jedna je od naprodavanijih božićnih pjesama svih vremena (prodana je u oko 16 milijuna primjeraka, a Mariah je na njoj zaradila do 2017. g. od autorskih prava 60 milijuna dolara). To je ujedno i najprodavanija božićna pjesma ženskog izvođača.

Čestit i blagoslovljen Božić!

Pripremio: M. Grgin