Božićna emisija Zdravi i veseli bili: U s’e vrime godišća mir se svitu navišća

PODIJELI

GKK Vam predstavlja božićnu emisiju Zdravi i veseli bili: U s’e vrime godišća mir se svitu navišća

U božićnoj emisiji razgovarali smo o starim kaštelanskim božićnim običajima s gospođom Nedjeljkom Muftić (naša teta Lela) i Ivicom Žegarcem Žutim (naš sućuraški meštar o’ maškar i meštar o’ glendi i batudi) iz Kaštel Sućurca.

Teta Lela nas je ugostila u svom domu, i tom prilikom je pokazala kako se frigaju prave kaštelanske starinske pršurate „s tiston na ruku i na kućarin“, a Žuti se uz miris garbure i pucanje iz tondina, kako je rekao, “vratija u svoje ditinstvo, u vrime o’ Božića.”

Naravno, emisija je snimljena uz poštivanje epidemioloških mjera, a istu možete pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Kaštela te na našoj mrežnoj stranici www.gkk.hr i na Facebook stranici GKK na poveznici:

O tome na kakav se način danas slavi Božić u Kaštelima nije potrebno govoriti jer ga svi živimo u toplini svojih okićenih domova, uz miris božićnog drvca okićena šarenim kuglicama i treperavim svjećicama, uz miris bakalara i fritula koje u okrilju obitelji blagujemo prije božićne polnoćke.

Kako se Božić u Kaštelima (tj. u Sućurcu, jer su ovom prilikom naši sugovornici bili Sućurani) slavio nekada, prije Drugog svjetskog rata, saznali smo od „tete Lele“, koja je rođena 1937., dok je o slavljenju Božića šezdesetih godina prošlog stoljeća govorio Ivica Žegarac Žuti, koji je rođen dvadeset godina kasnije.

Oboje su skromno i samozatajno istaknuli kako u Kaštelima ima mnogo ljudi koji bi o starim običajima i o slavljenju naših najvećih blagdana mogli reći više od njih, pa ovom prilikom upućujemo poziv svima onima koji se žele prisjetiti starih kaštelanskih običaja, i o njima govoriti, neka se jave knjižničarima u najbliži odjel Gradske knjižnice Kaštela ili nas mogu nazvati na telefon, a mogu poslati i e-mail na adresu gradskaknjiznicakastela@gmail.com.

Na samom kraju emisije možete poslušati sućuračku kolendu čije je stihove od zaborava sačuvao i zapisao gosp. Jerko Božin. Kolendu pjevaju Pučki pivači župe sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, a ista je izvedena i snimljena na božićnom koncertu u crkvi Sv. Jurja m. u Sućurcu 26. 12. 2015. godine.

Svima Vam od srca želimo čestit i blagoslovljen Božić i… nemojte nan ča zamirit!

Vaša GKK