Bogatim programom otvorena izložba Judita u zlatovezu Mirjane Ojdenić

PODIJELI

U godini Marka Marulića, otvaranjem izložbe Judita u zlatovezu umjetnice Mirjane Ojdenić, na prigodan način proslavljena je 500. obljetnica prvog izdanja “Judite” oca hrvatske književnosti. U dvorcu Vitturi tako se pod pokroviteljstvom Grada Kaštela ukomponirala kaštelanska i hrvatska baština.

Ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić uvodnim riječima otvorila je izložbu i predstavila rad kreatorice. Glumac HNK Split Pere Eranović čitanjem stihova Judite i ženska klapa Neverin svojom izvedbom vratili su prisutne goste u davnu prošlost. Umjetnica Vanja Rogošić za vrijeme izložbe dočarala je svoj doživljaj večeri slikanjem na platnu.

Mirjana Ojdenić utkavši stihove Judite na svilene kravate, marame, torbice, haljine i simbola domovine kao što je Hrvatski nacionalni cvijet-Perunika pokazala je idealan spoj mogućnosti štovanja kulturnih vrijednosti u modernom vremenu na jedinstven način. Naim, Ojdenić se vezanjem i izradom kaštelanskog zlatoveza bavi više od dvadeset godina pa se tako na njenim radovima mogu vidjeti istkani hrvatski pleter, šahovnica, obla glagoljica i slično. Sve to čini da tehnika izrade zlatoveza ostane na životu i tako svjedoči nekim drugim jednako čarobnim vremenima povijesti.

Obol večeri dali su i višestruko nagrađivani vinari Jakov Bedalov, Ivan Kovač-Matela, Vlado Perišin i Neven Vuina izlažući vina sorte Kaštelanski crljenak kojeg je i sam Marko Marulić uzgajao u svojim vinogradima. Bio je to savršen dodatak čitavoj večeri, a prisutni gosti imali su još jedno iznenađenje. U skladu sa epidemiološkim mjerama pripremljena je i zakuska sa tradicionalnim kaštelanskim slasticama. Tom prigodom se saznalo da umjetnica Mirjana i svojim slastičarskim sposobnostima održava bogatu kulturu grada.