KNJIGA TJEDNA – Alena Mornštajnova: Tihe godine

PODIJELI

Alena Mornštajnova: Tihe godine

Hena com, 2020.

Alena Morštajnova češka je spisateljica, prevoditeljica i profesorica engleskog jezika. Autorica je pet uspješnih knjiga i za svoj debitantski roman Slijepa mapa bila je u užem izboru za nagradu „Češka knjiga“ 2014. godine. Nakon toga izdala je roman Hotylek (2015.) i roman Hana (2017.) koji je imao najveći uspjeh i koji je postao veliki hit na društvenim mrežama. Za taj roman nagrađena je dvjema nagradama.

Tihe godine priča je o disfunkcionalnoj obitelji i njihovim odnosima. Radnja romana se proteže od godina iza Drugog svjetskog rata u tadašnjoj Čehoslovačkoj pa sve do suvremenog doba. Roman je napisan iz perspektive dvaju likova, s jedne strane prati životnu priču oca Svatopluka, a s druge njegove kćeri Bohdane. Kroz njihove priče otkrivamo životne sudbine članova jedne obitelji, točnije glavnog lika Svatopluka, a ponajviše sudbinu njegove prve kćeri Blanke. Svatopluk je odrastao u radničkoj obitelji u doba socijalizma. Svojim velikim zalaganjem u tadašnjem sistemu veoma brzo se zapošljava na rukovodećem mjestu kao poslovođa, te upoznaje svoju buduću suprugu Evu, nadarenu klavijaturistkinju. Oni ubrzo postaju roditelji kćeri Blanke, koju većinu vremena odgajaju Svatoplukova majka i sestra Doubravka. Blanka je oduvijek bila očeva mezimica, navikla na pažnju i ostalih članova obitelji, a posebno svoje bake. Kada je odrasla, dogodila joj se tragična situacija koja je dovela do smrtnog ishoda jednog čovjeka za čiju je sudbinu ona bila kriva. Sve to dovodi do cjelokupnog preokreta u naizgled sređenoj obitelji. Otac Svatopluk donosi odluku da Blanku pošalje u inozemstvo, a ta odluka obilježit će njegovu budućnost, te se nikad neće pomiriti sa sudbinom koja ga je zadesila. Kada se otkrije krivnja njegove kćeri, on se zajedno sa suprugom seli u manji gradić. Kako bi ispunili prazninu koja je ostala Blankinim odlaskom ubrzo dobivaju kćer Bohdanu. Njihova sreća je kratka vijeka, jer Eva teško oboljeva i umire. Distancirani Svatopluk ne iskazuje pažnju ni ljubav prema Bohdani, jer pati zbog smrti svoje supruge, te krije u sebi i drugu tešku bol prema odbjegloj kćer Blanki koja je prekinula sve veze s obitelji. Bohdana tijekom svog odrastanja nije znala da ona uopće postoji.

Bohdanu je voljela Bela, očeva druga supruga, osoba koja je osjetila potrebu da nesigurnoj djevojci pruži ljubav i toplinu koju nije dobila od svoje obitelji za razliku od njene sestre. Bela je tijekom njena odrastanja oduvijek prema njoj bila brižna i dobrodušna kakva je i sama bila, te je tako ublažila očevu otuđenost prema njoj.

Sam rasplet djela daje nam odgovor na pitanje o sudbini Blanke, a donosi otkriće prešućivane tajne koja razotkriva skrivenu prošlost obitelji za koju Bohdana nije znala.

Tihe godine donose priču o obiteljskoj drami u kojoj dominira osjećaj razočaranja, nepovjerenja i grižnje savijesti. Kako je radnja romana napisana s gledišta dvaju likova, oca i kćeri, tako se njihove priče redovito izmjenjuju iscrtavajući obiteljsku dramu, da bi se na kraju, nakon dugog niza godina,  preklopile.

Upečatljiv, tragičan i uzbudljiv roman.

Pripremila: M. Biočić