U povodu 85. obljetnice smrti nobelovca Rudyarda Kiplinga

PODIJELI

Joseph Rudyard Kipling rođen je 1865. u Bombayu. Kada je imao samo pet godina roditelji su ga poslali na školovanje u Englesku. Tamo se za njega skrbio bračni par Holloway, a život s ovom obitelji Kipling je opisao kao jako traumatično iskustvo.  Nakon školovanja u kadetskoj školi vraća se u Indiju, gdje se zaposlio kao novinar. U isto vrijeme piše i razne pripovijetke, a zatim živi u SAD-u, Južnoj Africi, Francuskoj i Engleskoj. Tijekom ovih putovanja doživio je nekoliko situacija koje su mu poslužile kao tematika za buduće romane. Sprijateljio se s Markom Twainom u New Yorku, koji ga je nakon toga podržavao tijekom cijele njegove karijere. U Londonu mu je karijera krenula uzlaznom putanjom,  oženio je Caroline Balestier, a par je  dobio troje djece. Njihova najstarija kći umire, a Rudyard i Caroline zbog toga upadaju u depresiju. Obitelj se učestalo seli (SAD, Kanada, Indija, diljem Engleske) s ciljem da pronađu svoj mir. Najznačajnija njegova djela su priče za djecu, a neke njih su: Baš je tako bilo (Just So Stories, 1902), Puck s Pookova brda (Puck of Pook’s Hill, 1906) i roman Kim (1901) , a najpoznatiji je roman „Knjiga o džungli“.

U svojim djelima Kipling iskazuje simpatiju i solidarnost prema siromašnim stanovnicima Indije i Bliskog istoka te brine o njihovim problemima, no u stvarnom životu bio je zagovornik britanskog imperijalizma. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1907. godine i postao najmlađi dobitnik ove nagrade. Bio je i nositelj zlatne medalje Kraljevskog društva za književnost. Često je znao odbijati nagrade, iako nikada nije rekao zašto to radi. Njegova djela su bila jako popularna krajem 19. i početkom 20. stoljeća, ali nakon Prvog svjetskog rata počinje padati njegova reputacija ozbiljnog pisca, a najveći razlog je upravo njegovo veličanje imperijalizma.

Kao veliki britanski domoljub pisao je kritične tekstove o njemačkoj politici i vojnoj okupaciji u Europi, a strašno ga je pogodila smrt sina Johna 1915. u bitci kod Loosa.

Preminuo je 1836., a domovina mu je odala počast tako što ga je pokopala pored njegovih omiljenih književnika – Thomasa Hardyja i Charlesa Dickensa.

IZVORI: