SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA – 4. veljače

PODIJELI

Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svake godine 4. veljače. Ovim obilježavanjem nastoji se podići svijest i znanje o oboljenjima od raka, prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju, ali i potaknuti vladajuće na poduzimanje učinkovitijih mjera u borbi protiv raka. Broj oboljelih od raka neprestano raste, a ova bolest ne napada samo najstariju populaciju, već se sve češće pojavljuje i kod mladih i djece.

Rano otkrivanje raka vrlo je važno u samoj borbi protiv raka, stoga brinite o svom zdravlju i otiđite na pregled što prije. U Hrvatskoj se provode tri Nacionalna programa: Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.

„Ja jesam i hoću“ slogan je Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019. – 2021. Ovim sloganom želi se poručiti kako svatko može svojim doprinosom i akcijama pridonijeti  smanjenju globalnog opterećenja obolijevanja od raka.

IZVORI: