Na današnji dan rođen je slavni buntovnik James Dean

PODIJELI

James Byron Dean rođen je 8. 2. 1931. u Marionu (Indiana). Ovaj američki filmski glumac bio je simbol nemirne i idealističke mladosti pedesetih godina 20. stoljeća. Snimio je samo nekoliko filmova prije svoje tragične rane smrti, međutim, njegove uloge, a posebno ona u filmu „Buntovnik bez razloga“, ostale su zapamćene zauvijek.

Dean se sa svojom obitelji preselio iz Indiane u Kaliforniju kada mu je bilo samo pet godina. Njegova majka umire četiri godine kasnije, a James se vraća u Indianu. Nakon završene srednje škole odlazi studirati glumu u Kaliforniju. Prvi profesionalni glumački zadatak odradio je reklamirajući bezalkoholno piće. Glumio je manje uloge  u filmovima „Fixed Bayonets“ (1951), „Sailor Beware“ (1952), i „Has Anybody Seen My Gal?“ (1952), a zatim seli u New York. Nakon niza kratkotrajnih poslova, uspjeh ostvaruje glumeći ucjenjivačkog homoseksualnog domaćina u predstavi „The Immoralist“(1954.) Slavni filmski redatelj Elia Kazan bio je oduševljen njegovom izvedbom, stoga  mu je ponudio glavnu ulogu u  svom filmu „Istočno od raja“(1955). James u filmu glumi problematičnog tinejdžera Caleba Traska.  Kada je „Istočno do raja“ premijerno prikazan, Dean je postao velika filmska zvijezda te je nominiran za Oscara. To je bila prva glumačka nominacija koja je dodijeljena posthumno. Svoju najpoznatiju filmsku ulogu ostvario je glumeći neprilagođenog srednjoškolca Jima Starka u filmu „Buntovnik bez razloga“. Ovom ulogom utjelovio je cijelu svoju generaciju, govorio u ime razočaranih tinejdžera i pružio im heroja kojem se mogu diviti. Njegov lik odbacuje vrijednosti starijih, dok se u isto vrijeme trudi pronaći svrhu u životu. Glumio je i u filmu „Div“ (1956), zajedno s Elizabeth Taylor. Nedugo nakon završetka snimanja, Dean se odvezao svojim srebrnim Porscheom kako bi sudjelovao na reliju sportskih automobila u Kaliforniji, ali tamo nikada nije stigao. Tijekom vožnje sudario se s drugim automobilom te na mjestu preminuo. Imao je samo 24 godine. Filmovi „Buntovnik bez razloga“ i „Div“ prikazani su posthumno, a James Dean je postao filmska ikona za sva vremena.

Klasike „Istočno od raja“ i „Buntovnik bez razloga“ možete posuditi i u Gradskoj knjižnici Kaštela (Odjel Kaštel Gomilica) te uživati u talentu  prerano preminulog glumačkog umjetnika.

IZVORI: