Agatha Christie – 45. obljetnica smrti kraljice krimića

PODIJELI

Obožavateljima krimića ovo je ime zasigurno jako dobro poznato, a malo tko nije čuo za njenog slavnog detektiva Poirota i njegovu sposobnost rješavanja  najtežih kriminalističkih misterija. Ova književnica ostala je zapamćena kao ”kraljica krimića”. Njena djela se još i danas redovito čitaju, a sudbine njenih likova prikazane su u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

Agatha Mary Clarissa Miller rođena je 1890. u Torquayu u Engleskoj, kao najmlađe dijete majke Britanke i oca Amerikanca. Nikada nije pohađala redovnu školu,  a u Parizu je studirala glazbu.  Putovala je u Egipat s majkom i na taj način se upoznala s novim, neistraženim prostorima svjetske baštine. Na putovanju je upoznala svog prvog muža Archibalda Christiea, člana britanske zrakoplovne baze, s kojim je dobila kćer Rosalind. Tijekom prvog svjetskog rata volontirala je kao medicinska sestra, pritom je naučila mnogo o lijekovima i otrovima, što je kasnije iskoristila u svojim književnim djelima.

Za Agathu se veže i jedan stvarni životni misterij, naime, ona je u prosincu 1926. nestala na 11 dana, a njen automobil pronađen je u jami. Agathu su pronašli u hotelu, a kao uzrok svog nestanka navela je amneziju uzrokovanu živčanim slomom. Mnogi smatraju kako je ovaj slučaj bio samo dobar reklamni trik. Archibald i Agatha razveli su se 1928., a ona je novu ljubav pronašla u britanskom arheologu Sir Maxu Mallowanu, s kojim je bila u braku pedeset godina. Agatha i Max dijelili su ljubav prema arheologiji te su zajedno putovali i otkrivali razne tajne iz prošlosti. Ovakva životna pozadina vidljiva je i u njenom stvaralaštvu. Arheologija je često prisutna u njenim romanima, među kojima se ističu „Ubojstvo u Mezopotamiji“ i „Smrt na Nilu“.  Christie je napisala mnogo romana i drama, većinom detektivskih. Njeni najpoznatiji likovi su detektivi Hercule Poirot i Miss Marple. U svojim djelima često ostavlja tragove čitateljima, prilikom čega i čitatelj postaje detektiv te pokušava otkriti ubojicu. Upravo zbog takvog načina pisanja njene su knjige postigle ogroman uspjeh. Čitatelj jednostavno ne može ispustiti knjigu iz ruku dok ne otkrije tko je ubojica.

Djela Agathe Christie jedna su od najprodavanijih književnih djela u svijetu, a njena predstava „Mišolovka“ je najduže prikazivana predstava u Londonu. Mnoga njen djela su ekranizirana. Glumac David Suchet postigao je svoj glumački uspjeh upravo zahvaljujući liku Herculea Poirota. Filmovi utemeljeni na njenim djelima još uvijek se snimaju, a nova ekranizacija romana „Smrt na Nilu“ premijerno će se prikazati u rujnu 2021. godine. Među glavnim ulogama pojavit će se Gal Gadot (Wonder Woman) te Kenneth Branagh (Murder on the Orion Express).

Agatha Christie odlikovana je redom Britanskog Imperija te je mogla nositi titulu Dame (kao što je kod muškaraca titula Sir). Nastavila je pisati sve do smrti, a preminula je 12. siječnja 1976. godine.

IZVORI: