Svečano otvaranje MHK: Ribarske priče uz Zdenku Bilušić i Grozdanu Cvitan

PODIJELI

Povodom svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Kaštela organizira likovno-književnu večer pod naslovom Ribarske priče, u sklopu koje će nakon otvaranja izložbe šibenske svestrane umjetnice Zdenke Bilušić biti održana književna večer u spomen na Jakšu Fiamenga (1946. – 2018.), čuvenog hrvatskog novinara i pjesnika.

Izložbu će otvoriti i o Jakši Fiamengu će govoriti Grozdana Cvitan, književnica i novinarka. Inače, Jakša Fiamengo, Grozdana Cvitan i Zdenka Bilušić su bili urednici programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i dugogodišnji suradnici. Zdenka Bilušić je zaposlena u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik koja je zajedno sa Šibenskim kazalištem 1998. izdala zbirku pjesama Morsko i druga mora  Jakše Fiamenga.

Upravo iz tog razloga će o akademiku, pjesniku, književniku i autoru brojnih zabavnih pjesama te zaljubljeniku u Dalmaciju ovom prilikom govoriti njegove dugogodišnje suradnice – Grozdana Cvitan, književnica, pjesnikinja, esejistica, kritičarka, novinarka i urednica te Zdenka Bilušić, književnica, likovna pedagoginja, slikarica i voditeljica Centra za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.

Zdenka Bilušić živi i radi u Šibeniku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1983. godine. U Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ vodi odjel za vizualnu umjetnost i uređuje izložbene programe. Godinama redovito surađuje s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, na kojemu je od 1995. vodila likovne radionice za djecu, a od 1999. do 2018. bila je urednica Festivalskog radioničkog programa. Čitav svoj radni vijek radi s djecom i za djecu. Autorica je triju slikovnica te brojnih edukativnih priručnika za djecu. Pokrenula je i vodi lutkarsku družinu Putujuće lutkarsko kazalište FAUST. Izlagala je samostalno i na brojnim skupnim izložbama.

Izložba Ribarske priče ili Iz otpisa kao podlogu za motive drvenih brodova koristi listove starih, otpisanih knjiga. Prolaznost je naglašena upravo trošnošću stranica te kombinacijom likovnih tehnika koje autorica koristi – tuša, akrila i tempere.

Grozdana Cvitan je hrvatska književnica, novinarka, autorica više knjiga pjesama, eseja, radio-drama i putopisa, kritičarka i donedavno glavna urednica nakladničke kuće AGM te hrvatska braniteljica i dugogodišnja suradnica Jakše Fiamenga.

Veliki dio radnog vijeka posvetila je proučavanju književnosti o Domovinskome ratu, a rezultat toga su mnogobrojni eseji, kritike i prikazi knjiga o Domovinskome ratu od kojih je najbolji izbor tiskan u knjizi Od čizama do petka: (d)opisi rata. Osim stručnog pristupa Domovinskom ratu, Grozdana Cvitan je, kao izvrsna poznavateljica hrvatske književnosti o Domovinskom ratu  istome svoj obol dala u zbirci ratne fikcijske proze koja je tiskana od strane DHK u knjizi Psi rata i druge beštije.

Ulaz je slobodan.