Projekcija filma „Plan B – lutanje s don Franom“ u povodu Dana grada Kaštela

PODIJELI

Projekcija filma „Plan B – lutanje s don Franom“ u povodu Dana grada Kaštela

U sklopu obilježavanja Dana grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela u petak, 26. veljače u 19.00 sati u Muzejskom prostoru Podvorje u Kaštel Sućurcu organizira predstavljanje nagrađivanog projekta Turističko-ugostiteljske škole Split o don Frani Buliću i projekciju filma „Plan B – lutanje s don Franom“.

Učenike Turističko-ugostiteljske škole Split na ovaj projekt potaknula je želja za upoznavanjem regionalne povijesti kako bi uvidjeli zasluge don Frane Bulića te približavanje zaboravljenih lokaliteta u Splitu, Solinu, Kaštelima i okolici turistima.

U projektu “Plan B – Lutanje s don Franom Bulićem” učenici Turističko-ugostiteljske škole Split lutaju s don Franom – uglednim hrvatskim arheologom, povjesničarom, konzervatorom starina i povjesničarom umjetnosti – istim onim lokalitetima kojima se on kretao i koje je on istraživao.

Don Frane je rođen 4. listopada 1846. godine u Vranjicu kraj Splita. Kao školovani arheolog postao je upraviteljem arheološkog muzeja u Splitu, a 1878. povjerena mu je i dužnost konzervatora nadležnog za očuvanje kulturno-povijesnih starina na području cijele Dalmacije. Svojim arheološkim otkrićima dao je najveći doprinos upoznavanju ranokršćanske i starohrvatske povijesti na području Dalmacije.

Nakon što su shvatili važnost Bulićevog djelovanja, učenici su počeli proučavati literaturu koja im je otkrila odakle početi i koje lokalitete posjetiti. Odlučili su posjetiti Manastirine, Salonu, crkvu Gospe od otoka u Solinu, tvrđavu Klis, Rižinice, Bijaće, Libovac i Arheološki muzej u Splitu, a o svemu tome snimljen je i dokumentarni film, koji će biti prikazan u sklopu kulturne večeri posvećene najstarijoj hrvatskoj povijesti i don Frani Buliću kao jednom od najvažnijih hrvatskih arheologa.

U filmu će te vidjeti: baziliku u Manastirinama u kojoj su bili pokopani mučenici Venancije iz Valerijanova ili Aurelijanova doba te Dujam iz Dioklecijanova doba; sarkofag kraljice Jelene iz 976. godine na Gospinom otoku u Solinu s natpisom kojega povjesničari smatraju jednim od najznačajnijih dokumenata hrvatske srednjovjekovne povijesti jer sadrži podatke koji otkrivaju rodoslov hrvatskih kraljeva; Rižinice u kojima je don Frane 1891. otkrio ulomak s natpisom kneza Trpimira; Libovac kao rodno mjesto cara Dioklecijana; Bijaće – naselje smješteno na zapadnom dijelu Kaštelanskog polja, sjedište hrvatskih vladara o čemu svjedoče i arheološka istraživanja kod crkve sv. Marte (ostaci trobrodne srednjovjekovne crkve s pravokutnom apsidom, te kameni namještaj starohrvatskog crkvenog graditeljstva, ukrašeni pleternim ukrasom, koji su uglavnom ispunjavali crkvenu unutrašnjost i otkriće starokršćanske faze crkve s polukružnom apsidom te krstionica i groblje oko crkve iz dvaju razdoblja; Klišku tvrđavu kao jednu od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj – prvi put se spominje već u V. stoljeću; Arheološki muzej u Splitu, najstariji muzej u srednjoj Europi, osnovan 22. 8. 1820. godine (godine 1884. ravnateljem postaje don Frane Bulić, zaslužan za izgradnju današnje muzejske zgrade.)

U filmu je snimljeno i hodočašće u čast sv. Dujmu. Sudjelovanjem u ovom projektu učenici su uvidjeli važnost istraživanja don Frane Bulića koji je iza sebe ostavio neprocjenjivu povijesnu građu okolnih mjesta grada Splita. Blizina grada Splita, bogata kulturna baština koja je velikim dijelom neotkrivena i prirodno okruženje velika su prilika da uz puno bolju promociju, ugostiteljske sadržaje, većim izborom suvenira i boljom prometnom povezanošću privučemo na tisuće turista u gore navedene lokalitete koji su otkriveni velikim zaslugama don Frane Bulića.

Pokretanjem određenih sadržaja na ovim lokalitetima pružili bi zaposlenje mladim, ali i iskusnim ljudima. Ovo bi prvenstveno bila prilika za razvoj ugostiteljstva i poboljšanje infrastrukture.

Ovom nagrađivanom projektu potporu je dalo Ministarstvo turizma.

U projektu su sudjelovali: profesorice: Vedrana Ban Verbanac i Miranda Matković te
učenici: Antonia Jadrić, Ante Višić, Tino Borčić, Karla Benić, Martina Ćosić, Karla Lovrić, Sara Prcela, Sara Roščić, Ivana Bešlić, Sara Bogdan, Karla Perković, Ema Fuštar, Marija Goreta, Ana Jeličić, Nevena Maleš.